Konkurrence: Hvilke fem teams skal afgøre Refshaleøens fremtid?

Refshaleøens Ejendomsselskab og By & Havn vil have udviklet Refshaleøen og søger nu deltagerteams, der både kan se en strukturplan for hele Refshaleøen og en masterplan for første etape for sig.
Refshaleøen skal transformeres - men hvordan? Et EU-udbud skal finde de fem konkurrencedeltagere, der skal spille et 80-115 hektar stort område bedre. Foto: Getty Images
Refshaleøen skal transformeres - men hvordan? Et EU-udbud skal finde de fem konkurrencedeltagere, der skal spille et 80-115 hektar stort område bedre. Foto: Getty Images

Refshaleøens Ejendomsselskab og udviklingsselskabet By & Havn har sat sig for at udvikle et 80-115 hektar stort projektområde med ca. 100.000 etagekvadratmeter eksisterende bygninger på Refshaleøen, der i dag består af en skønsom blanding af boliger, høje skorstene, selvgroende naturområder, ældre industribygninger mv.

En idekonkurrence, der blev afsluttet i januar 2024, frembragte 75 forslag, hvoraf der skal arbejdes videre med de 10 bedste. Nu udbyder de to selskaber så en konkurrence for en strukturplan for Refshaleøen og en masterplan for første etape. Dertil skal de bedste bud for øvrige rådgivningsydelser i forbindelse med den videre byudvikling på Refshaleøen indhentes.

Læs også: Vilde planer: Vil have endnu mere metro – også på tværs af Øresund

Tilbuddene skal indsendes senest d. 17. juni 2024, viser EU-udbuddet.

Strukturplanen skal omfatte to forskellige scenarier på hhv. 80 og 115 hektar med i alt cirka 100.000 etagekvadratmeter eksisterende bygninger. I den efterfølgende konkurrence skal fem teams give forslag til en strukturplan for Refshaleøen og en masterplan for første etape i strukturplanen.

Læs også: Havnens Hænder tager Lille Arne med hjem til Refshaleøen

Fem vindere

Med EU-udbuddet ønsker Refshaleøens Ejendomsselskab og By & Havn at indgå aftaler med fem teams om deltagelse i konkurrencen med henblik på, at vinderen efterfølgende kan fungere som rådgiver i forbindelse med udarbejdelse/gennemførelse af det omfattende arbejde, der forventes at tage tre år, og omfatter:

København udvikler sig hele tiden. Nu er turen kommet til Refshaleøen. Arkivfoto: Heine Pedersen
København udvikler sig hele tiden. Nu er turen kommet til Refshaleøen. Arkivfoto: Heine Pedersen

– Færdiggørelse af strukturplanen for Refshaleøen og masterplan for første etape af strukturplanen

– Udarbejdelse af materiale til startredegørelse

– Udarbejdelse af materiale til lokalplaner

– Bidrag til miljøvurderinger og evt. miljøkonsekvensvurdering

– Bidrag til udarbejdelse af strategier for bæredygtighed; mobilitet; byliv; kunst, kreative og kulturelle miljøer mv.

– Dialog- og samarbejdsprocesser med borgere, naboer, interessenter, Københavns Kommune, øvrige myndigheder m.fl.

Læs også: Et spektakulært byggeri – Nordhavns nye bydel er nået ved vejs ende

Udbuddet omfatter fem parallelle rådgivningsaftaler vedrørende udarbejdelse af forslag til strukturplan for Refshaleøen og forslag til masterplan for første etape af strukturplanen. Der vil således blive fundet fem vindere af udbuddet, og der vil blive indgået rådgivningsaftale med hver af de fem vindende rådgiverteams.

Konkurrencen er planlagt til at finde sted i perioden september 2024-januar 2025.

Kilde: Ted

Relateret indhold