Teltet var pakket til sidste plads, og udenfor stod tilhørerne også tæt, da stjernearkitekten og stifteren af BIG, Bjarke Ingels, torsdag eftermiddag talte under emnet ‘Byerne tilhører fremtiden’.
Mødet var arrangeret af Business Region Aarhus, et østjysk modstykke til Greater Copenhagen, som havde inviteret Bjarke Ingels til at komme med et bud på, hvordan vi afleverer byerne til fremtiden.
Vi skal forsøge at få noget ekstraordinært ud af alt det ordinære.
Stifter og arkitekt Bjarke Ingels BIG
– Ofte taler man om imponerende arkitektur i forhold til ikonbyggerier. Men virkeligheden er, at disse blot er en promille af den samlede masse. Derfor handler det om, at vi skal blande de arkitektoniske kort, så flest mulige får gode oplevelser af dem. Vi skal forsøge at få noget ekstraordinært ud af alt det ordinære. Og det kan lykkes, hvis vi mixer de traditionelle ingredienser på en utraditionel måde, sagde Bjarke Ingels.
Uovervindelig og uduelig
Som et af flere eksempler på dette nævnte han VM-Bjerget i Ørestad, hvor BIG ved at tænke lidt ud af boksen fik bygget boliger uden på p-arealer, så parkeringen blev pakket væk og facaderne i stedet blev brugt 100 procent på boliger.
– Vi kender alle standardløsningen i arkitektur. Det er et typisk boligprojekt fra 1960’erne og 1970’erne. Den er sindssyg god til at løse et smalt defineret problem. Man laver en række etager oven på hinanden og lejlighederne er alle øst og vestvendte. Der er køkken, bad og så videre. Man gik efter laveste fællesnævner og efter gennemsnittet. Problemet er bare, at ingen er som gennemsnittet og det er dermed den dårligste måde at gøre folk tilfreds på. Det kommer der ikke fede byer ud af. For en standardløsning siger ikke noget om forskelligheden af livsformer eller om en by opleves tryg og levende. Vi kommer nok ikke uden om, at standardløsningerne altid isoleret set vil være de billigste at opføre. De er på den måde uovervindelige i pris. Men efter min mening er de også uduelige i forhold til at skabe en spændende by, fastslog arkitekten.
Yes is more
Ifølge Bjarke Ingels handler det om at være inkluderende i byplanlægningen.
– Hvis vi tager alle de elementer, der gør en by til noget særligt, og indsætter det i de enkelte projekter, så har vi noget. Hvis myndighederne siger ‘ja’ til det hele, kan vi skabe en federe by for alle, fortalte han.
På Aarhus Ø har BIG været involveret i udviklingen af projektet ‘AARhus‘, der netop blander ingredienserne.
– Der bliver boliger, havnebad med strand, små cafeer, butikker, teater og små badehuse, sagde Bjarke Ingels.