Arkitema vinder international arkitekturpris

I konkurrence med psykiatriske sygehuse fra hele verden er Vejle Psykiatri valgt for den bedste arkitektur i kategorien Mental Health Design.
Ankomsthallen. Foto: Arkitema Architects/Niels Nygaard.
Ankomsthallen. Foto: Arkitema Architects/Niels Nygaard.

Vejle Psykiatri

  • Omfang: 17.000 m²
  • År: 2014-2017
  • Bestiller: Region Syddanmark.
  • Arkitekt: Arkitema Architects
  • Team OPP: Konsortiet Team OPP består af MT Højgaard, DEAS samt investorerne PensionDanmark, PKA og Sampension. MT Højgaard har stået for opførelsen, og Driftsselskabet DEAS/MT Højgaard er ansvarlig for gennemførelse af drift og vedligehold i en 25-årig periode.
  • Landskab: Arkitema Urban Design
  • Ingeniør: MOE og MT Højgaard
  • Totalentreprenør: MT Højgaard

Vejle Psykiatri er blevet hædret ved en stor gallamiddag i London, hvor der blev uddelt i alt 10 priser til sundhedsarkitektur. Prisen “Mental Health Award” blev overrakt til Birgitte Gade Ernst, associeret partner i Arkitema Architects, med ordene “an absolutely fabulous project”.

Psykiatrisk Afdeling Vejle er tegnet af Arkitema Architects og opført i et offentlig-privat partnerskab (OPP) af bygge- og anlægsvirksomheden MT Højgaard, ejendomsforvaltningsselskabet DEAS samt investorerne PensionDanmark, PKA og Sampension.

Vi har skabt en psykiatrisk afdeling, hvor der er fokus på patienternes trivsel, og hvor vi i høj grad har brugt helende arkitektur, så som masser af lys, nem adgang til udearealer og gode oversigtsforhold.

Senior partner Wilhelm Berner-Nielsen Arkitema Architects

Projektet er således blevet til i et tæt samarbejde mellem parterne og bestiller Region Syddanmark, hvor fokus har været på finde en indretning, samt et valg af tekniske løsninger og materialer, der sikrer, at bygningen står stærkt mange år ud i fremtiden.

Afdelingen har et enkelt og funktionelt arkitektonisk greb, hvor otte klyngehuse hægter sig på et cirkulært flow, hvori blandt andet de administrative funktioner, servicefunktioner og personalefunktionerne er placeret. Klyngehusene samler sig omkring fællesområder og rekreative gårdhaver. Netop kombinationen af klyngehusene og den funktionelle og administrative bygning, der som en sluttet ring samler alle funktioner, sikrer et både åbent og overskueligt psykiatrisygehus.

– Vi er naturligvis meget stolte over prisen, som understreger, at vi ramte rigtigt, da vi udviklede planen for sygehuset. I udarbejdelsen var vi meget fokuseret på, at skabe de bedste rammer for såvel patienter som personale. Vi har skabt en psykiatrisk afdeling, hvor der er fokus på patienternes trivsel, og hvor vi i høj grad har brugt helende arkitektur, så som masser af lys, nem adgang til udearealer og gode oversigtsforhold, fortæller senior partner i Arkitema Architects Wilhelm Berner-Nielsen.

Grønt islæt og mindre tvang

Det nye psykiatrisygehus markerer sig med et tydeligt grønt islæt, da landskabet er blevet trukket helt ind imellem bygningerne og ind i de attraktive gårdrum. Det sikrer en fremragende kontakt mellem ude og inde gennem hele byggeriet, og tilbyder en bred vifte af muligheder for både roligt ophold og aktivitet i uderummet.

Udviklingen af de fysiske rammer har haft fokus på at skabe et sted, der er sikkert at være, og hvor arkitekturen spiller en aktiv rolle i patienter og personales hverdag. Således er der ud over det naturlige islæt og lavet nem adgang til flere forskellige aktiviteter, blandt andet træningslokaler og en hal, stadig med rigeligt naturlig lys. De mange glaspartier, der dels sikrer lysindfald, er også med til at skabe udsyn og indblik for alle, og det har vist sig at have en stor effekt på blandt andet konflikter og konflikthåndtering. Det nye psykiatriske sygehus i Vejle blev indviet i februar 2017, og allerede et halvt år efter indvielsen viste tallene et markant fald i brugen af tvang, fra 98 tilfælde til 45.

– Vores arkitektur skal gøre en forskel for mennesker, og det gør vi i høj grad i et byggeri som Vejle Psykiatri. Vi er stolte over, at vi har kunne videreudvikle vores erfaring og viden fra tidligere byggerier, hvor vi også har haft succes med at sænke brugen af tvang igennem arkitektoniske løsninger. Det er jeg sikker på er med til at gøre Vejle Psykiatri vinder prisen, og det understreger jo, at arkitektur ikke kun har fokus på æstetik, men også på at bygningerne har en effekt på de mennesker, der bruger dem, forklarer Wilhelm Berner-Nielsen.

Vejle Psykiatri stod klar med 91 et-sengestuer til indflytning i februar 2017, og har siden håndteret patienter på seks afsnit, en psykiatrisk akutmodtagelse samt et børne- og ungdomspsykiatrisk ambulatorium.

Foto: Arkitema Architects/Niels Nygaard.
Foto: Arkitema Architects/Niels Nygaard.

Relateret indhold