SMVdanmark: Et vigtigt skridt, men vi er langt fra at være i mål

Erhvervsorganisationen roser flere dele af ny politisk aftale, der bl.a. skal sikre flere faglærte i fremtiden. Dog mangler aftalen initiativer, der for alvor rykker noget, lyder det.
Uddannelseschef i SMVdanmark Kasper Munk Rasmussen i blå jakke og hvid skjorte.
- Der er brug for at gøre det mere økonomisk attraktivt at ansætte lærlinge ved at øge det tilskud, man får som læreplads. Det er helt afgørende, hvis vi skal sikre fremtiden for erhvervsuddannelserne i Danmark, mener uddannelseschef i SMVdanmark, Kasper Munk Rasmussen.

Fredag indgik et flertal i Folketinget en politisk aftale, der skal gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive.

Konkret fordeles over 500 mio. kroner over de næste seks år, og bl.a. er der enighed om at bevilge 200 mio. kroner til et grønt udstyrsløft samt 90 mio. kroner til efteruddannelse af lærere.

Derudover skal alle erhvervsskoler fremover i udgangspunktet tilbyde studieture til alle elever som en del af uddannelsesforløbet.

Læs også

2025 bliver erhvervsuddannelsernes år: ”En unik mulighed,” mener ministeren

Hos SMVdanmark, der repræsenterer 18.000 små og mellemstore virksomheder, ser man samlet set positivt på aftalen:

– Uden flere faglærte med de rigtige kompetencer går Danmark glip af vækst og velstand, samtidig med at den grønne omstilling risikerer at blive både forsinket og væsentligt dyrere. Derfor er dagens aftale et vigtigt grønt løft af vores erhvervsuddannelser og et skridt i den rigtige retning, siger uddannelseschef i SMVdanmark, Kasper Munk Rasmussen.

Med aftalen er man dog langt fra i mål, tilføjer han:

– 200 mio. kroner til udstyr lyder af mange penge, men det er fordelt på 40 skoler og over en årrække, så reelt vil den enkelte skole have måske 1-1,5 mio. kroner til udstyr. Når det så skal fordeles ud på 10-20 uddannelser på hver enkelt skole, er pengene hurtigt brugt.

Studieture og udlandsophold er afgørende

Ifølge Kasper Munk Rasmussen bør regeringen være klar til at bruge mere af det økonomiske råderum til at løfte erhvervsuddannelserne – og ikke først i 2030, da det haster med at få uddannet flere faglærte.

Læs også

For få faglærte øger risiko for gør-det-selv-bølge

Derudover er et af elementerne i aftalen – at flere unge kan komme til udlandet som en del af deres erhvervsuddannelse – helt afgørende, mener han:

– Studieture og udlandsophold er vigtigt for at ligestille mulighederne på erhvervsuddannelserne med dem, man har på gymnasierne. Samtidig afsættes der midler til, at flere unge kan møde rollemodeller fra erhvervsuddannelserne i øjenhøjde. Det er også et virkelig godt initiativ, som vil gøre en forskel.

Mangler initiativer, der for alvor rykker

Overordnet mangler erhvervsorganisationen dog initiativer, der for alvor rykker noget ift. at få en større andel til at overveje at tage en erhvervsuddannelse:

– Der er brug for at gøre det mere økonomisk attraktivt at ansætte lærlinge ved at øge det tilskud, man får som læreplads. Det er helt afgørende, hvis vi skal sikre fremtiden for erhvervsuddannelserne i Danmark.

– Og som det sidste bør politikerne sikre initiativer, der får elever tidligere ind på erhvervsuddannelserne. Eleverne på de danske erhvervsuddannelser er blandt Europas ældste, og her kunne man med fordel give et ekstra fradrag til de lærlinge, der starter tidligere på deres erhvervsuddannelse, siger Kasper Munk Rasmussen.

Relateret indhold