Sætter enfamiliehuset i centrum på Arkitekturbiennalen 2027

Som nykårede kuratorer på Arkitekturbiennalen 2027 vil Dominique Hauderowicz og Kristian Ly Serena sætte fokus på en af de mest foretrukne boligformer i verden.
Dominique Hauderowicz og Kristian Ly Serena
De nyudnævnte kuratorer, Dominique Hauderowicz og Kristian Ly Serena, ønsker en mere socioøkologisk tilgang til arkitektur. Det får de nu chancen for at udbrede til hele verden på Arkitekturbiennalen i Venedig i 2027. Foto: dominique + serena

De er især interesserede i arkitekturens og det byggede miljøets sociale potentialer. Nu skal arkitektduoen Dominique Hauderowicz og Kristian Ly Serena fra tegnestuen dominique + serena som kuratorer designe det danske bidrag til Arkitekturbiennale i Venedig i 2027.

Juryen har under overskriften ’Mod en ny arkitektur’ haft et ønske om, at det danske bidrag i 2027 skal sætte fokus på, hvordan arkitekturen kan bidrage til fremtidens velfærdssamfund.

36 teams deltog fra start. Men det var vinderduoens ide om at fokusere på enfamiliehuset og de drømme, udfordringer og muligheder der knytter sig til det, der vandt mest genklang hos juryen. Teamet ønsker at skabe en sansevækkende udstilling i Den danske Pavillon. Her vil de undersøge, om drømmen om det gode liv kan stemme overens med den planetære virkelighed.

En bred eksperimentel proces

Dominique Hauderowicz og Kristian Ly Serena udtaler:

– Vi har brug for nye visioner. Vi har brug for at kunne se og forestille os andre virkeligheder, andre praksisser – nye muligheder og alliancer. Vi har brug for eksempler, der viser, at vi kan leve og praktisere arkitektur i overensstemmelse med planeten. Vi har brug for billeder på nye værdisyn, ny tektonik, nye boformer til de mange familiemønstre – hvordan vi som samfund kan indrette os i en ny bæredygtig tid.

Læs også

Stærk profil medbringer stor ekspertise til skalas bestyrelse

De tilføjer:

– Med udgangspunkt i den akutte klimakrise er vi meget ivrige efter at udfolde en bred eksperimentel proces i løbet af de kommende år, der skubber på forandring i retning af en socioøkologisk tilgang til arkitektur.

Det er Kulturministeriet, der ejer Den danske Pavillon i Venedig, der anvendes til arkitektur- og kunstbiennaler. Dansk Arkitektur Center er udpeget som kommissær for det danske bidrag til den 20. internationale Arkitekturbiennale i Venedig i 2027. Foto: Rasmus Hjortshøj

Udstillingen skabes i samarbejde med et tværfagligt team. Det består af Urszula Kozminska, Line Kjær Frederiksen, Anne Meisner, Karl-Martin Buch Frederiksen, Margarida Waco, Mette Mechlenborg og Martin de Thurah.

Skal gentænkes som boligform

Juryens begrundelse for at vælge Dominique Hauderowicz og Kristian Ly Serena, deres fokus på enfamiliehuset og dets fremtid, lyder således:

– Enfamiliehuset er en af de foretrukne boligformer i verden, men også en boligform, som skal gentænkes for at imødekomme bæredygtighedskrav samt nye familiestrukturer og livsformer. Hermed tager kuratorduoen fat i et emne, der har stor relevans for millioner af mennesker i hele verden. Med baggrund i deres ambitiøse oplæg forventer vi i 2027 at se en udstilling, der formidler nye drømme for form og æstetik, og som stiller spørgsmål til den eksisterende politik på området, de økonomiske rammer og markedsmæssige vilkår.

Læs også

God og smuk arkitektur er afgørende: Line Barfod er Arkitekturborgmester 2024

Juryen består af repræsentanter fra Dansk Arkitektur Center, Statens Kunstfond og Realdania.

Åben proces

Gennem en Open Call-proces blev alle kvalificerede inviteret til at byde ind på kuratoropgaven i 2027. Med kvalificerede menes både arkitekter, landskabsarkitekter og andre fagprofiler.

– Processen er igangsat tidligt i ønsket om at skabe et forløb frem mod biennalevisningen, som sikrer udvikling, genererer ny viden, bredt engagement og effekt, udtaler juryen.

Læs også

Danske arkitekter sætter markant præg på Kinas kulturliv

Vinderduoen er meget tilfreds med processen og udtaler:

– Det føles meningsfuldt for os, at denne åbne proces har resulteret i, at vi er blevet udvalgt sammen med et utroligt team, der repræsenterer ikke kun forskellige ekspertiseområder, men også en række forskellige baggrunde og aldersgrupper.

Til Arkitekturbiennalen i 2025 er det arkitekt Søren Pihlmann fra pihlmann architects, der er kurator for udstillingen i Den danske Pavillon. Under overskriften ’Build of Site’ vil udstillingen vise, hvordan man kan bygge videre på verden uden at bygge nyt.

Læs mere om udvælgelsen af Søren Pihlmann herunder.

Læs også

Arkitektkomet udpeget som kurator på Arkitekturbiennalen 2025

Relateret indhold