Tre i træ: Se hvem der kan vinde Årets Bæredygtige Træbyggeri

Tre gennemtænkte træbyggeri, der også tager hensyn til klima, miljø og CO2-udledning, er nomineret til Træ i Byggeriets første uddeling af prisen Årets Bæredygtige Træbyggeri. Vinderen kåres d. 23. maj på trækonferencen Build in Wood.
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/120269_1_xl.jpg
https://acdn.dagensbyggeri.dk/article/_pics/120269_1_xl.jpg

Træ er fællesnævneren, men også grønne tage, bilfri landsby, lavt CO2-aftryk, store udhæng, vild beplantning, indeklima, læring og inspiration, er noget af det, der er medtænkt i de tre projekter, der er nomineret til prisen som Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022, som brancheforeningen Træ i Byggeriet uddeler for første gang i år.

Finalisterne udmærker sig hver især med et højt ambitionsniveau for mere klimavenlige tiltag, spændende design og et lavt CO2-aftryk i lavemissionsklassen, der står som inspiration for byggebranchen.

Hos Træ i Byggeriet har man modtaget flere spændende indstillinger. Det viser ifølge sekretariatsleder Lauritz Rasmussen, at den danske byggebranche er ved at omstille sig til en ny fremtid:

– I disse år bliver byggebranchen omkalfatret, for bæredygtige tiltag fylder til stadighed mere i både brugernes bevidsthed samt i den offentlige debat og hos lovgiverne. På baggrund af den udvikling indfinder træet sig i stigende grad i byggeriet. Derfor skabte vi prisen Årets Bæredygtige Træbyggeri, der hylder et prisværdigt træbyggeri i Danmark, siger Lauritz Rasmussen og fortsætter:

– Prisen har således til formål at synliggøre danske træbyggerier med fokus på bæredygtige tiltag og lavt CO2-aftryk gennem blandt andet deklarerede LCA-beregninger i lavemissionsklassen og miljøcertificeringer. Samtidig skal prisen fremvise træets potentiale og klimamæssige fordele som byggemateriale og hylde de aktører, der går forrest for at mindske byggeriets CO2-aftryk. Det, synes jeg, er lykkedes med de tre nominerede, som på hver deres måde fremviser træets store potentiale i byggeriet, siger Lauritz Rasmussen.

LCA-beregningen skal være i orden

Formålet med prisen er at anerkende aktører indenfor byggebranchen, der opfører byggeprojekter med udgangspunkt i træ, som samtidig har fokus på, at byggeriets opføres bæredygtigt.

For at blive nomineret til Årets Bæredygtige Træbyggeri skal følgende kriterier kunne opfyldes:

– Byggeriet skal være et dansk byggeri, der er under opførelse eller færdiggjort i 2022

– Byggeriet skal være et træbyggeri

– Byggeriet skal have en deklareret LCA-beregning (livscyklusanalyse) iht. gældende beregningsregler

– Byggeriets CO2-aftryk skal opfylde kravene til den frivillige bæredygtighedsklasse iht. gældende lovkrav (<8,0 kg. CO2 ækvivalenter/m2/år)

– Byggeriet skal helst være DGNB-certificeret eller på anden måde miljøcertificeret

De tre finalister, der alle lever op til kravene, er:

Living Places, Jernbanebyen, København

Living Places, Jernbanebyen, København.
Living Places, Jernbanebyen, København.

Samlet klimapåvirkning: 3,8 kg CO2-ækv./m2/år

Areal: 147 kvadratmeter

Bygherre: Velux

Entreprenør: Enemærke & Petersen

Arkitekt: Effekt

Rådgivende ingeniør: MOE/Artelia

Demonstrationsprojektet Living Places i Jernbanebyen er udviklet efter en holistisk tilgang, der tager højde for hele byggeriets livscyklus og har klimabelastning, indeklima og økonomi som de primære designdrivere. Living Places er en del af konceptet BoligVærkstedet, der skal danne ramme om læring og inspiration for hele byggebranchen til hjælp for den grønne omstilling.

– Living Places er visionært og skaber debat om bæredygtighed i byggeriet. Projektet viser, at man med tilgængelig viden og gængse materialer kan skabe boliger, der opfylder dagens krav og giver et meget lavere klimaaftryk. Træet udgør hele 50 % af byggeriets samlede vægt, og byggeriet har det hidtil laveste klimaftryk i dansk boligbyggeri på blot 3,8 kilo CO2 ækvivalenter pr. kvadratmeter pr. år, forklarer Lauritz Rasmussen.

Bofællesskabet Kløverbakken, Odder

Bofællesskabet Kløverbakken, Odder.
Bofællesskabet Kløverbakken, Odder.

Samlet klimapåvirkning: 7,3 kg CO2-ækv./m2/år

Certificering: DGNB guld el. platin (afventes)

Areal: 6000 kvadratmeter

Bygherre og entreprenør: Thybo

Arkitekt og rådgivende ingeniør: Tegnestuen Arken

Bofællesskabet Kløverbakken er udviklet med tanke på en bilfri landsby. 58 boliger er anlagt rundt om en landsbygade, og i midten er et stort fælleshus og fælles orangeri for alle beboerne.

– Byggeriet har haft et stort fokus på materialer og CO2-aftryk. Alle husene er bygget i træ, og den gennemsnitlige boligstørrelse er væsentligt mindre end landsgennemsnittet. Det giver et lavere CO2-aftryk per beboer. Bofællesskabet har været involvereret i materialevalg og arkitektur, og der er valgt stedhørende plantearter til en vild beplantning, siger Lauritz Rasmussen om byggeriet.

Børnehuset Sejs-Svejbæk, Silkeborg

Børnehuset Sejs-Svejbæk, Silkeborg.
Børnehuset Sejs-Svejbæk, Silkeborg.

Samlet klimapåvirkning: 4,7 kg CO2-ækv./m2/år

Certificering: DGNB platin (afventes)

Areal: 1505 kvadratmeter (opvarmet areal)

Bygherre: Silkeborg Kommune

Entreprenør: EMR

Arkitekt: Arkitektfirmaet Hovaldt

Rådgivende ingeniør: Stokvad

Den store integrerede børneinstitution med vuggestue og børnehave er opført som en firlænget gård. Byggeriet er hovedsageligt i træ og med grønne tage og store udhæng, der skaber overdækkede arealer til ophold og leg.

– Daginstitutionen har et højt ambitionsniveau med de bæredygtige tiltag, som er indtænkt i byggeprocessen. Træet indgår på en klog måde, hvor de store udhæng beskytter facaderne og derved skaber en naturlig træbeskyttelse. Samtidig falder husets naturlige udtryk flot ind i de landlige omgivelser, udtaler Lauritz Rasmussen.

Relateret indhold