Kæmpebesparelse på Nyt OUH er på plads

Politikerne i Region Syddanmark har tilpasset budgettet for Nyt OUH med 425 millioner kroner. Dermed kan storbyggeriet nu fortsætte som planlagt.
Nyt OUH gik hurtigt 425 millioner over budget. Nu er storprojektet blevet tilpasset. Illustration fra dispositionsforslaget.
Nyt OUH gik hurtigt 425 millioner over budget. Nu er storprojektet blevet tilpasset. Illustration fra dispositionsforslaget.

Regionsrådet i Region Syddanmark har vedtaget et nyt revideret projekt for Nyt OUH. Regionen fik i 2011 bevilliget 6,3 milliarder kroner fra regeringens kvalitetsfond til at bygge Nyt OUH, og i april blev kæmpeprojektet sat i gang. Men i september viste beregninger foretaget af totalrådgiveren, at byggeriet ville overskride budgettet med 425 millioner kroner har regionsrådet nu nedbarberet budgettet med. Og ifølge Region Syddanmark får besparelsen ikke betydning for visionerne for hospitalet.

– Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har ramt noget af et bump på vejen, men omvendt er det ikke overraskende, når man tager højde for størrelsen og kompleksiteten af projektet. Med de tilpasninger, vi netop har besluttet, kan vi fortsætte ad vejen frem mod det universitetshospital, som vi har drømt om fra starten. Det er et gigantisk projekt, og vi vil sandsynligvis møde flere forhindringer, før det nye sygehus står færdigt til at modtage de første patienter om seks år, siger regionsrådsformand i Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), i en pressemeddelelse.

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har ramt noget af et bump på vejen.

Stephanie Lose Regionsrådsformand, Region Syddanmark

Dækker noget selv

Regionen har fra starten forsøgt at dække alle udgifterne til realiseringen af byggeriet med bevillingen, men med udmeldingerne fra totalrådgiveren om et dyrere byggeri, har det været nødvendigt at se på, om Region Syddanmark kunne dække nogle af udgifterne selv, ligesom regionen har set på, hvordan anlægsoverslaget kan reduceres.

Region Syddanmark har sammen med totalrådgiveren, Medic OUH, fundet 10 områder, hvor det er muligt at aflaste projektets budget. Det drejer sig blandt andet om, at regionen finansierer den overordnede byggemodning fra indfaldsveje og frem til byggefelterne for de kommende bygninger, regionsfinansiering af besøgscentret samt reduktion af budgettet til kunst og driftsfinansiering af en del af projektorganisationen.

Ingen betydning

Ifølge regionsrådet får besparelserne ikke betydning for patienter og medarbejdere.

– Vi har fundet løsninger, der ikke ændrer vores grundtanke med Nyt OUH. Vi samler fortsat alle afdelingerne fra det nuværende OUH og får skabt et moderne sygehus, der giver patienterne optimale behandlingsvilkår og medarbejderne gode arbejdsbetingelser og ideelle forskningsmuligheder.

Region Syddanmark skal nu sammen med Medic OUH gøre projektet klar til udbud.

Bygningerne indenfor Hospitalsringen planlægges udbudt i 1 til 3 totalentrepriser med tidlig inddragelse af entreprenørerne. Bygningerne udenfor ringen planlægges udbudt i stor- og fagentrepriser.

Det reviderede budget forventes ikke at få betydning for, hvornår sygehuset står færdigt i 2022.

Relateret indhold