Fremtidens altan skal passe bedre på miljøet

Det biobaserede byggemarked Havnens Hænder er gået sammen med altanvirksomheden Altan.dk om at udvikle en altan med så lavt et CO2-aftryk som muligt.
Havnens Hænder, arbejder med byggematerialer af bl.a. hamp, ler, græs, plantefibre og kork. Til højre ses grundlægger og medejer Mikkel Damgaard Nielsen sammen med folk fra Altan.dk.
Havnens Hænder, arbejder med byggematerialer af bl.a. hamp, ler, græs, plantefibre og kork. Til højre ses grundlægger og medejer Mikkel Damgaard Nielsen sammen med folk fra Altan.dk.

Havnens Hænder blev grundlagt i 2019 af tre venner, der brænder for biobaserede materialer som hamp, græs og ler, mens den familieejede virksomhed Altan.dk har opført nye altaner i stål, beton og aluminium til danskerne siden 2006.

Nu stikker de to virksomheder hovederne sammen i et samarbejde, der skal sørge for, at altanerne i fremtiden sætter så lavt et CO2-aftryk som muligt. Det skal bl.a. ske ved at indtænke alternative materialer, når altanen skal konstrueres.

– Vi er allerede godt i gang med udviklingen og med at finde bæredygtige alternativer, som kan erstatte nogle af de eksisterende materialer på altanen. Det er et projekt, der ligger i vores ånd, og vi arbejder udelukkende med materialer, der er med til at forbedre CO2-regnskabet, siger Mikkel Damgaard Nielsen fra Havnens Hænder.

Han og hans partnere håber, at samarbejdet vil resultere i en ny måde at gå til altanbyggeri på.

– De biobaserede byggematerialer har altid eksisteret, og det er først indenfor de seneste 50 år, vi er begyndt at bruge alle de kunstigt fremstillede materialer, som vi bruger i dag. Vi skal altså bare lære at bruge og stole på de gamle materialer igen.

Læs også: Carl Ras og arkitekt Mikkel Westfall køber sig ind i Havnens Hænder

Det vil tage tid

Altan.dk beretter om stor efterspørgsel på at få bygget altaner. Samtidig efterspørger forbrugerne i stigende grad bæredygtige løsninger. I den forbindelse vil Altan.dk være med til at præge fremtidens altaner med et fremsynet produkt.

– Forbrugeren efterspørger i højere grad de ansvarsbevidste løsninger, og derfor er vi glade for at samarbejde med Havnens Hænder, der er på forkant med udviklingen og virkelig brænder for at hjælpe byggeriet, generelt, i den mere grønne retning, siger Casper Gorm Knudsen, direktør i Altan.dk.

Han understreger, at det vil tage tid, før virksomheden har fået udskiftet alle altanernes komponenter med bæredygtighedscertificerede alternativer indenfor f.eks. brandkrav m.v.

– Derfor vil projektet også være opdelt i to spor, hvor vi på den korte bane kigger på, hvad vi kan udskifte her og nu med eksisterende og godkendte materialer, som kan forbedre aftrykket. Sideløbende arbejder vi så med, hvordan vi kan optimere hele altanen og arbejdsgangene, afslutter Casper Gorm Knudsen.

I forbindelse med arbejdet på den nye altan arbejder Altan.dk og Havnens Hænder ligeledes på altanmøbler af materialer fra Havnens Hænder, der skal kunne indrette de nye altaner.

Relateret indhold