Spærleverandør havde ikke koordineringsansvar

Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert. Pressefoto.
Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert. Pressefoto.

Ny afgørelse fra Vestre Landsret viser, at der skal særlige holdepunkter til, før en leverandør, der ikke har sin naturlige gang på byggepladsen, har et koordineringsansvar.

I forbindelse med opførelsen af en hal havde en bygherre antaget en entreprenør til tømrerentreprisen. Entreprenøren antog herefter en tømmerhandel, som havde afgivet tilbud på limtræsleverancen, som skulle produceres af en underleverandør til tømmerhandlen. Både tømmerhandlen og underleverandøren havde i denne forbindelse adgang til udbudsmaterialet.

Da spærene, som var en del af limtræsleverancen, skulle monteres, passede de ikke til betonkonstruktionen. Det viste sig, at spærene enten var for korte eller afstanden mellem betonelementerne for store, og det indebar, at samlingerne mellem træ og beton ikke kunne mødes.

Entreprenøren blev herefter påført en række udbedringsudgifter og nægtede derfor at betale tømmerhandlen for limtræsleverancen. Entreprenøren gjorde særligt gældende, at tømmerhandlen burde have foretaget en kontrolmåling af betonelementerne for derved at sikre sig, at spærene passede til betonkonstruktionen.

Entreprenørens ansvar

Under retssagen forklarede skønsmanden, at spærene i det væsentlige var som angivet i tegningsmaterialet. Landsretten lagde derfor indledningsvist til grund, at spærene ikke var mangelfulde.

I relation til kontrolopmålingerne henviste Landsretten til Byrettens udtalelse, hvorefter det ikke ved formuleringerne i udbudsmaterialet klart var tilkendegivet, at tømmerhandlen, der ikke havde sin naturlige gang på byggepladsen, selv skulle efterkontrollere, at betonelementerne var opført som forudsat. Af aftalen fulgte det tværtimod, at det var entreprenøren, som var tillagt en koordineringsopgave. Derudover henviste Landsretten til, at spærene ved nybyggeri bliver produceret inden monteringen af betonelementerne, og at betonelementerne i den konkrete sag maksimalt blev opstillet en uge før monteringen af spærene.

På den baggrund fandt Landsretten, at det ikke kunne kræves af hverken tømmerhandlen eller underleverandøren at foretage kontrolmålinger.

Uklart ansvar

En entreprenør – eller leverandør – har som udgangspunkt kun et projekterings- eller koordineringsansvar, hvis han har påtaget sig det – for eksempel ved at indgå en aftale om totalentreprise eller ved et udbud på funktionskrav.

I dommen var det dog ikke klart, om tømmerhandlen havde påtaget sig forpligtelsen til at efterkontrollere betonelementerne. I sådanne tilfælde bliver vurderingen mere konkret, og retten inddrager da flere momenter i deres vurdering. Det er derfor, at Landsretten for eksempel henviser til, at det ikke var sædvanligt for tømmerhandlen at foretage kontrolopmålinger på byggepladsen, ligesom det ikke var realistisk at tilpasse spærene, da betonelementerne først blev opstillet kort tid før spærene skulle monteres.

Relateret indhold