Afrundede hjørner blødgør nyt autismecenter

Der er tænkt nøje over både farver, former og byggestil i Region Syddanmarks nye autismecenter i Fredericia. Bostedets 21 beboere får egen bro ud til de grønne omgivelser.
Luftfoto af det der næsten ligner en hobbitby med boligenheder med afrundede hjørner, grønne tag og terrasser på toppen af enkelte huse.Mellen husene ses lyse stier
Beroligende farveskalaer, støjdæmpende byggematerialer og en velovervejet byggestil bliver hverdagen på det nye Autismecenter Syddanmark i Fredericia. Visualisering: Wienberg Architects

Grønne beroligende farvenuancer og træ går igen i det nybyggede Autismecenter Syddanmark på Nymarksvej i Fredericia, der netop er blevet indviet.

Centerets ca. 3.000 kvadratmeter er fordelt på 21 boliger, fællesarealer, servicearealer og tilknyttede medarbejderrum, aktivitets- og samværscenter samt centerbygning til autismecenterets administrative personale.

Læs også

Et fyrtårn i det blå: Effekts formidlingspyramide skal flyde på Lillebælt

I aktivitetshuset kan der holdes store og små arrangementer. Dertil kommer en bro, der giver let adgang til det omkringliggende lokalsamfund og til naturen. Begge dele skal være med til at understøtte beboernes aktiviteter og bidrage til bedre livskvalitet for borgere med autisme i Region Syddanmark.

Træbro af trælameller omgivet af grønt
Træbroen skaber forbindelse mellem autismecenteret og det omgivende rekreative område. Den er bygget med økonomisk støtte fra A.P. Møller Fonden. Foto: Region Syddanmark

Både bro og aktivitetshus er opført for en donation på ni mio. kr. fra A.P. Møller Fonden.

Rammerne passer til beboerne

De fysiske omgivelser har stor betydning for, hvordan man har det, ikke mindst hvis man har autisme. Udvalgsformand for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Syddanmark, Mette Bossen Linnet, fremhæver den omtanke for de kommende beboere, som er lagt i byggeriet:

– Det der betyder mest for os med det nye byggeri er, at de fysiske rammer passer til de borgere, der skal bruge dem, og at de helt særlige behov som det stiller, derfor blev tænkt ind fra den første tegning til den sidste sten.

Kig ind i bebyggelsen med træ- og grøntfarve bygninger med afrundede hjørner. Der er masser af grønt - både græs og træer
De forskellige tilbud og bogrupper er indrettet efter, at de forskelligartede grader af støtte og frihed i hverdagen kan imødekommes. Tre af boligerne er eksempelvis bygget helt selvstændigt med mulighed for frivilligt at til- eller fravælge fælleskabet. Visualisering: Wienberg Architects

Også regionsrådsformand Bo Libergren glæder sig over de nye rammer, som autismecenteret nu flytter ind i:

Læs også

Selvskadende unge får nordjysk botilbud på ’det perfekte sted’

– Jeg er meget stolt af, at vi har fået skabt et byggeri, som kan være med til at skabe trivsel og udvikling for de mennesker, som får deres daglige gang i centeret – medarbejdere som beboere – og som også kommer til at understøtte det pædagogiske arbejde.

Blødgjort via afrundede hjørner

Det var Wienberg Architects, der vandt prækvalifikation og har udarbejdet projektet frem til et udvidet dispositionsforslag. Projekterings- og byggeteamet har bestået af totalentreprenør Dansk Boligbyg/Egil Rasmussen med Ginnerup Arkitekter som projekteringsansvarlig.

Naturens egne farver og materialer er kendt for at mindske stressniveauet. De er derfor gennemgående i byggeriet og omgivelserne. Grunden, autismecenteret er lagt på, er ca. 17.000 kvadratmeter stor. Visualisering: Wienberg Architects

Allerede i dispositionsforslaget var alle de grønne fællesbygninger tænkt blødgjort via afrundede hjørner, ligesom arbejdet med højdeforskelle var med til at differentiere karakteren af boliger og fællesbygninger.

Læs også

Vil skabe nye, lyse rammer til psykiatrien i Midtjylland

Alle boliger er disponeret med tydeligt definerende overgangszoner med henblik på at skabe tryghed for de borgere som finder det udfordrende at træde fra det private ud i fællesområderne.

Relateret indhold