Renover prisen startede i 2013 og er som sådan allerede en etableret begivenhed, som aktørerne i branchen har taget til sig.
Derfor er der også plads til knopskydning, og en af disse er ‘Sommerskolen’ i renovering – et sjældent uddannelsestilbud, der skal gøre studerende fra landets arkitekt-, ingeniør og bygningskonstruktøruddannelser mere kvalificerede til at arbejde med renovering.
Vi fik i løbet af de tre uger virkelig stor respekt for hinandens kompetencer, og det var måske det største udbytte.
Klaus Dittmer Bygningskonstruktørstuderende
Fem hold med hver fire-fem studerende havde i år meldt sig og var villige til at bruge tre ugers somemrferie på at løse opgaven. Opgaven bestod i at projektere en boligblok, der er en del af et større renoveringsprojekt i Aarhus.
Vinderholdet blev afsløret i forbindelse med afsløringen af Renover prisen 2016, hvor de fem elever var inviteret med.
– Det var virkelig en spændede udfordring, og jeg har bestemt ikke fortrudt, at jeg meldte mig, fortæller Klaus Dittmer, som netop har taget hul på femte semester af bygningskonstruktøruddannelsen.
Sammen med to andre elever fra uddannelsen samt en ingeniørstuderende og en arkitektstuderende løb han med sejren i årets sommerskole.
– Det var spændende at arbejde med vores færdigheder på en mere realistisk måde, og så var det især godt, at vi fik fjernet nogle af fordommene mod de andre faggrupper effektivt. Vi fik i løbet af de tre uger virkelig stor respekt for hinandens kompetencer, og det var måske det største udbytte, siger han.
Samarbejde vigtigst
Samarbejde på tværs af fagligheder bliver nemlig i stigende grad fremhævet som et af de vigtigste og mest efterspurgte fokusområder i moderne renovering. Og det er der al mulig grund til, viser erfaringerne fra den første sommerskole i 2015.
– Det ligger til kulturen, at de forskellige faggrupper har nogle meget karikerede forestillinger om hinanden. Sidste års deltagere var utroligt åbne og ærlige og erkendte selv, at de kom til skolen med nogle fordomme, som de fik afkræftet gennem forløbet. Evnen til at reflektere over samarbejdet på tværs er et af de kriterier, vi vægter højest, og her præsterede de studerende over al forventning – måske fordi de oplevede, hvor forskelligt de hver især gik til opgaven, og hvor meget de fik ud af at gå de andres veje, siger Grith Bech-Nielsen, der er programleder for Byggeri- og Energirenovering på VIA University og står bag sommerskolen.
