Godt boligudspil skæmmet af angreb mod ejendomsretten

Det er udansk at tvinge private ejere til at give kommunerne anvisningsret over private lejligheder. Frivillighed er vejen.
Den private ejendomsret respekteres ikke i det nye udspil fra boligminister Kaare Dybvad, mener EjendomDanmark
Den private ejendomsret respekteres ikke i det nye udspil fra boligminister Kaare Dybvad, mener EjendomDanmark

Regeringen med indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad i spidsen har opsat en række mål om spredning af især ikke vestlige indvandrere. 58 boligområder og 100.000 mennesker er i målgruppen for indsatsen, som blandt andet inkluderer en mulighed for, at kommunerne kan overtage anvisningsretten af 10 procent af private udlejeres lejligheder.

Det forslag er ikke i tråd med den danske model, det ligner et angreb på den private ejendomsret, og så er tvang den forkerte vej at gå.

Det er udansk, at staten gennemtvinger en råderet over private boliger

Jannick Nytoft, administrerende direktør i EjendomDanmark

Ejendomsbranchen medvirker meget gerne til at skabe mangfoldighed i byerne, men det skal ske af frivillighedens vej. At sætte de private udlejere en pistol for panden og sige, at de kan vælge mellem en frivillig aftale eller tvang, er udansk.

Dialogen er vejen til det gode samarbejde, og det er forudsætningen for, at vi kan lykkes med en meget svær opgave. Nemlig den at sikre mangfoldige byer og bydele, hvor der er plads til alle.

De private sikrer boliger til alle typer

Vi udlejer til mange forskellige typer af mennesker, som kan have stået på ventelister i årevis. Det kan for eksempel være en pensionskasse, hvor medlemmerne kan skrive sig op til boliger. Skal de så pludseligt træde til side og bagerst i køen?

Masser af private påtager sig i forvejen et stort ansvar arbejde overfor deres lejere. Men den slags skal ske af frivillighedens vej.

Frivillige aftaler

Det giver sig selv, at når en ejendom er ejet privat, så har man også råderet over brugen af ejendommen. Det er udansk, at staten gennemtvinger en råderet over private boliger. Lad os istedet mødes og tale om, hvad vi kan gøre med frivillige aftaler først.

Der er desuden er en række andre greb, som kan være med til at løse problemet. Blandt andet er det muligt at fordele særlige grupper i almene boligområder, som i dag er ressourcestærke.

Regeringen og f.eks. Københavns Kommune ønsker desuden i forvejen at bygge flere almene boliger i både nye og gamle bydele. Dette vil i sig selv over tid skabe endnu større mangfoldighed og sprede forskellige sociale grupper i byen.

Den almennyttige boligsektor modtager desuden i forvejen store tilskud for at kunne løfte opgaven, påpeger EjendomDanmark.

Relateret indhold