Lettere arbejde med gips

Den nye Light Board letvægts-gipsplade fra Knauf er let - både i vægt og at arbejde med.
Flemming Sørensen fra Jakon er en erfaren tømrer, som har installeret adskillige tusinde gipsplader. Han er ikke i tvivl om, at Light Board gør arbejdet nemmere.
Flemming Sørensen fra Jakon er en erfaren tømrer, som har installeret adskillige tusinde gipsplader. Han er ikke i tvivl om, at Light Board gør arbejdet nemmere.

Light Board:

  • Light Board vejer 6,7 kg/m2 – en vægtreduktion på 27 procent i forhold til en standard gipsplade.
  • Light Board er en del af den nye Knauf Ease serie. Ease er Knaufs tiltag for en mere ergonomisk byggebranche i Danmark. Udover de nye letvægtsplader indeholder Ease blandt andet også Knaufs Click-skinner, der betyder, at man kan opbygge et ergonomisk vægsystem, som er hurtig og let at installere.

Der er nyt fra Knauf, som gerne skulle komme håndværkerne til gode. Der er tale det såkladte Light Board, som er en lettere gipsplade – men som samtidigt gerne skulle have bevaret de samme egenskaber, som mere traditionelle plader.

– Vi introducerer Light Board ud fra et ønske om at skabe en high performance gipsplade, som er hurtigere, lettere, mere ergonomisk og mere praktisk at arbejde med, samtidig med at produktet indeholder mange af de egenskaber og kvaliteter, som gør gipsplader til et godt byggemateriale. Nemlig at de er robuste, brandsikre og kan indgå i konstruktioner med høje lydkrav, siger produktchef Bjarne Kristiansen fra Knauf i en pressemeddelelse.

Skal vores medarbejdere kunne holde til at arbejde, til de bliver sidst i 60’erne, som det kunne se ud til at blive i fremtiden, så skal byggematerialerne være derefter.

Carsten Nielsen Byggeleder i Jakon

Det oplyses i den forbindelse, at Light Board er tænkt som et supplement til Knaufs øvrige produktlinje, så bygherrer og arkitekter kan vælge byggematerialer ud fra de krav, som byggeriet stiller – for eksempel brandsikkerhed.

– Stilles der særligt høje krav i projektet, kan Light Board med fordel kombineres med vores store udvalg af specialgipsplader. For eksempel kan Light Board sammen med Silentboard indgå i konstruktioner med meget høje lydkrav til biografer eller studier. Eller med Solid Board til områder, hvor der kræves stor slagfasthed som for eksempel skoler. Kombinationen af Light Board med andre af Knaufs high performance gipsplader vil i mange sammenhænge være den løsning, der totalt set belaster håndværkerne mindst og tilgodeser de høje projektkrav, siger Bjarne Kristiansen.

Kan ikke følge med

Produktet er ganske nyt, men det har allerede været testet ude i virkeligheden. Således har håndværkerne hos byggefirmaet Jakon på egen ryg mærket forskellen ved Knaufs nye produkt. Letvægtspladerne har nemlig været i brug til byggeprojekter i terminal 2 i Københavns Lufthavn og på Højdevangsskolen i København S.

Tømrer Flemming Sørensen har været i byggebranchen i mange år og har på Højdevangsskolen stiftet bekendtskab med den nye letvægtsplade. Han er ifølge Knauf ikke i tvivl om, at Light Boards mindre pladevægt gør en forskel.

– Det er de mange skæve løft og vrid i kroppen, vi får i løbet af en arbejdsdag, som kan mærkes efter fyraften. Så alt, der letter i hverdagen, er godt. Det var nogle gode plader at arbejde med, og jeg håber, vi også kommer til at bruge dem i fremtiden, fortæller han.

På grund af den mindre vægt skal Light Board i øvrigt også monteres med færre skruer. Det sparer tid og materialer. Det har Flemming Sørensen opdaget under restaureringen af skolen.

– Når vi sætter gipsplader op, arbejder vi tit i par, hvor jeg løfter og sætter på plads, mens min makker skruer pladerne på. Tidligere var det skruerne, som tog tid – nu kan jeg næsten ikke følge med ham mere.

Lettere materialer

Byggeleder Carsten Nielsen fra Jakon var med til at tage beslutningen om at benytte Light Board på de to projekter.

– Hos Jakon vil vi gerne være forgangsmænd for at sikre ergonomisk rigtige løsninger og det gode arbejdsmiljø på vores byggepladser. Derfor var det nemt at sige ja, da vi blev kontaktet af Knauf og spurgt, om vi ville være med i et par startprojekter. Tilbagemeldingerne fra vores folk har bekræftet mig i, at det har været den rigtige beslutning, lyder det fra byggelederen.

Carsten Nielsen ser i øvrigt Light Board som et produkt, der måske kan være med til at forlænge arbejdslivet for håndværkerne.

– Det er fysisk hårdt at arbejde indenfor byggebranchen. Og skal vores medarbejdere kunne holde til at arbejde, til de bliver sidst i 60’erne, som det kunne se ud til at blive i fremtiden, så skal byggematerialerne være derefter. Her er Light Board bestemt en mulighed. Passer de ind i vores projekter, så vil vi helt sikkert benytte dem i fremtiden.

- Man kan mærke, at gipspladerne knækker bedre, og de er nemme at fase, forklarer tømrer Linda Hansen fra Jakon, som arbejder på de nye kontorlokaler i Terminal 2 i Københavns Lufthavn.
– Man kan mærke, at gipspladerne knækker bedre, og de er nemme at fase, forklarer tømrer Linda Hansen fra Jakon, som arbejder på de nye kontorlokaler i Terminal 2 i Københavns Lufthavn.

Relateret indhold