Lagde 79.000 sten med håndkraft. Nu er Brolæggerprisen i hus

79.000 håndlagte sten skulle der til for at vinde årets Brolæggerpris. De mange sten har Dansk Kvalitets Brolægning lagt 'efter alle kunstens regler' ved den nyrestaurerede Mølleporten i Stege.
Vejen forbi Mølleporten er sat med chaussésten i et bueforbandt, og den kombinerede cykel- og gangsti med tracé igennem porten er sat i gamle, nordiske brosten i varierende størrelser. Arkivfoto: Brolæggerlauget
Vejen forbi Mølleporten er sat med chaussésten i et bueforbandt, og den kombinerede cykel- og gangsti med tracé igennem porten er sat i gamle, nordiske brosten i varierende størrelser. Arkivfoto: Brolæggerlauget

I Stege har Vordingborg Kommune gennemført en vellykket restaurering af Mølleporten og den omkringliggende belægning, som nu indrammer byporten på flotteste vis.

I alt er der sat ikke mindre end 79.000 sten med håndkraft på det 1.200 kvadratmeter store belægningsareal, og i selve byporten er de gamle belægninger med brosten og pigsten bevaret som i den oprindelige belægning.

Det har nu indbragt projektet årets Brolæggerpris 2023, som Brolæggerlauget i DI Byggeri står bag.

– Det er med andre ord et meget veludført brolægningsarbejde, og alle implicerede parter kan være stolte af det gode samarbejde, som har resulteret i, at Brolæggerlaugets priskomité pegede på Mølleporten, siger oldermand i Brolæggerlauget, Claus Johnsen.

Virkelig, virkelig flot

Det er laugsfirmaet Dansk Kvalitets Brolægning ApS, der har udført arbejdet ‘efter alle kunstens regler’, som Claus Johnsen sagde ved prisoverrækkelsen:

– Der er sat gamle, nordiske brosten i den kombinerede cykel- og gangsti, og masser af chaussésten i bueforbandt i vejarealet, tilføjede han bl.a.

Borgmester Mikael Smed supplerer:

– Alle dem jeg har mødt på min vej her i Stege og på Møn siger, at det er blevet fantastisk flot, og de er glade for, at man har fået den indkørsel fra øst ind til byen. Samt at Mølleporten nu er den bedst bevarede byport i Danmark.

– Det er et fantastisk flot torv, der har dannet sig nu med en flot beliggenhed, og det kvalitetsarbejde, der er lavet omkring brolægningen, er virkelig, virkelig flot, slutter borgmesteren.

Ud over Mølleporten i Stege var også den nye brolægning med bl.a. et større antal 70-80 år gamle gravsten ved kirken i Skibet ved Vejle samt det 2.200 kvadratmeter varierende belægningsarbejder på byvejen Ramsherred i Rudkøbing nomineret til årets pris.

Relateret indhold