Årets tømrerpris går til totalrenoverede Nyboder-boliger

Det har foreløbigt taget Jakon 5 år at restaurere/renovere 2 længer med 83 lejligheder i Nyboder. Nu har det omfattende arbejde kastet Tømrerprisen 2023 af sig.
Ikke færre end 800 vinduer og lige så mange døre og skodder er blevet sat i stand. Har de ikke været til at redde, har Jakon fremstillet nye på eget værksted.
Ikke færre end 800 vinduer og lige så mange døre og skodder er blevet sat i stand. Har de ikke været til at redde, har Jakon fremstillet nye på eget værksted.

Nyboder

  • – Bygget oprindeligt fra 1631 og videreudbygget i 1700- og 1800-tallet.
  • – Bygget til ansatte i kongens søværn.
  • – På et tidspunkt boede ca. 10 % af Københavns befolkning i Nyboder.
  • – Nyboder har ad flere omgange været truet af forslag om nedrivning eller salg, men kraftige protester fra københavnerne har reddet bebyggelsen.
  • – En del af de renoverede lejligheder i etape 2 er små lejligheder – de mindste er på 30 kvm i 1 plan hvor et bryggers (med vaskemaskine) deles med overboen. Disse lejligheder skal nu indgå i et campusområde, hvor unge studerende kan leje sig ind i studietiden.
  • – Nyboder er i dag en del af vores bygningskulturarv.

83 lejligheder i Nyboder er i løbet af de sidste fem år skrællet ned, alt er blevet registreret og vurderet, inden det er blevet besluttet, om restaurering var mulig eller nyt skulle fremstilles i nøjagtig kopi. Herefter er materialerne genmontere og længerne – eller stokkene, som det hedder i Nyboder – er bygget op igen.

For det omfattende og metodiske arbejde modtager entreprenøren Jakon nu Københavns Tømrerlaugs Tømrerpris, der er indstiftet og finansieret af Kirsten og Freddy Johansens Fond.

Prisen gives for det omfattende og fagligt meget krævende arbejde med at sætte fredede bygninger i stand og samtidig opdatere boligen til nutidens boligmæssige krav. Eksempelvis var tagkonstruktionen ramt af råd og svamp og nyt tømmer blev tilvirket og isat på de steder, hvor nyt var påkrævet.

Tagkviste er restaureret eller helt nye er fremstillet af Jakon på eget værksted i nøjagtig kopi.

Vægpaneler i lejlighederne er registreret og nedtaget, renoveret og opsat igen. Derudover er over 800 vinduer, lige så mange døre og skodder blevet sat i stand eller nyt fremstillet på eget værksted af Jakon.

Tagkonstruktionen var flere steder ramt af råd og svamp, så nyt tømmer er blevet tilvirket og isat på de steder, hvor nyt var påkrævet.
Tagkonstruktionen var flere steder ramt af råd og svamp, så nyt tømmer er blevet tilvirket og isat på de steder, hvor nyt var påkrævet.

20 svende og 18 lærlinge har deltaget

Priskomiteen har også lagt vægt på, at Jakon har bestræbt sig på, at så mange lærlinge som muligt fik lov at være med i det fem år lange arbejde.

Entreprisen har været en sjælden mulighed for unge tømrerlærlinge til at se, hvordan tømrersvende arbejdede for 300-400 år siden – og samtidig være med til at restaurere/renovere bygningerne.

I alt har 20 svende og 18 lærlinge deltaget i entreprisen i løbet af de fem år, den har varet.

83 af boligerne med 'de lave stuer i Nyboder' er nu som nye. De tidligere vægpaneler og vinduer er registreret og nedtaget, renoveret og opsat igen.
83 af boligerne med ‘de lave stuer i Nyboder’ er nu som nye. De tidligere vægpaneler og vinduer er registreret og nedtaget, renoveret og opsat igen.

Udover etape 2, som nu belønnes, har Jakon også haft tømrerstorentreprisen i pilotprojekt ‘Etape 1’, hvor man ligeledes restaurerede/renoverede et antal lejligheder.

Etape 2 er nu ved sin afslutning. Der er planlagt yderligere fem etaper, så resten af lejlighederne i Nyboder er fuldt opdaterede.

Tre hædrende omtaler

Priskomiteen havde valgt at give følgende 3 af de i alt 11 nominerede hædrende omtale. De tre er:

– Det allerede prisbelønnede Bofællesskabet Kløverbakken i Odder

– De tre forsøgshuse i projektet Det danske bindingsværkshus – før, nu og i fremtiden

Boligværkstedet – Living Places, der også er blevet tildelt to arkitekturpriser fra American Institute of Architects.

Ud over de allerede nævnte var følgende syv byggerier nomineret til Tømrerprisen 2023:

Boligbyggeri fra 4 til 1 planet

Nyt indgangsparti til Den Gamle By i Aarhus

Spejderhus i Brønshøj

Tower of Wind

DTU Bygning 313

‘Træ’ i Aarhus

Framehouse

Relateret indhold