Kabell kritiserer lokalplanstillæg for Carlsberg Byen

Københavns teknik- og miljøborgmester Morten Kabell stiller sig kritisk i forhold til, at der gives tilladelse til at bygge større og højere i Carlsberg Byen.
Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, Københavns Kommune. Pressefoto.
Teknik- og miljøborgmester Morten Kabell, Københavns Kommune. Pressefoto.

Der er blevet vedtaget et lokalplanstillæg for Carlsberg Byen, og denne gang gives der mulighed for at øge højden på et højhus, mens flere andre bygninger også for lov at blive mere massive.

Det falder dog ikke i god jord hos Københavns Kommunes teknik- og miljøborgmester Morten Kabell. Med det seneste tillæg mener han, at kommunen mister muligheden for at stille vigtige krav til byggeriet, og det kan let blive et dårligt udgangspunkt for København.

– Det seneste tillæg giver ret til at bygge over 350.000 kvadratmeter, uden at vi ved ret meget om byggeriet. Bestemmelserne er simpelthen for løse, og det bliver særligt problematisk, når vi kigger på de otte højhuse, som bliver synlige fra store dele byen. Med tillægget lader vi simpelthen Carlsberg bygge i blinde, og med kvaliteten af det første højhus in mente, som absolut ikke imponerer eller gør noget godt for byen, så virker det som en rigtig dårlig idé, siger Morten Kabell i en pressemeddelelse.

Ingen æstetik

Han fremhæver, at med den seneste tilføjelse, som et flertal besluttede mod borgmesterens og Enhedslistens ønske, får Carlsberg Byens udviklere mulighed for at gøre flere af de store bygninger flere meter bredere end først planlagt, mens et af Carlsberg Byens højhuse kan forhøjes fra 50 til 80 meter. Og det er ifølge Morten Kabell noget, de lokale er modstandere af.

– Højhusene er i forvejen ikke populære, og det voldsomt dominerende Bohrs Tårn har absolut ikke givet noget positivt til Københavns skyline, tværtimod. En brun kæmpeklods i Københavns bybillede. Æstetikken er ikke-eksisterende, og det er kort sagt dødssygt. Projektet understreger med al tydelighed, at vi har behov for en arkitekturpolitik i København, som sætter fokus på, hvad højhuse give byen, og hvordan de udtrykker sig i skylinen fremtiden, lyder det fra Morten Kabell.

Soveby

Han mener desuden, at en anden konsekvens af lokalplantillægget bliver, at stueetagen flere steder bliver til boliger i stedet for erhverv, og det er ifølge ham den forkerte vej at gå.

– Når vi lader boliger fortrænge erhverv, lægger vi samtidig op til at skabe en soveby, hvor livet forsvinder fra gaderne. Hvis Carlsberg havde haft mod og visioner, havde man insisteret på erhverv i stueetagerne. Så kunne man installere blomsterbutikker, gallerier og meget andet her, som kunne gøre bydelen interessant for både naboer og udefrakommende. I stedet dræber man bylivet fra start og fokuserer kun på penge, lyder det fra borgmesteren.

Relateret indhold