Team udpeget til kulturarv-projekt

Sweco Danmark, H+ARKITEKTER, LETT advokatpartnerselskab og EDC Erhverv Poul Erik Bech er bygherrerådgiver ved byggeri af fællesmagasin for fire kulturinstitutioner.
Et tværfagligt team skat være bygherrerådgiver for projektet om et fællesmagasin for Nationalmuseet, Det Kongelige Bibliotek, Statens Naturhistoriske Museum og Medicinsk Museion. Foto: Det Kongelige Bibliotek.
Et tværfagligt team skat være bygherrerådgiver for projektet om et fællesmagasin for Nationalmuseet, Det Kongelige Bibliotek, Statens Naturhistoriske Museum og Medicinsk Museion. Foto: Det Kongelige Bibliotek.

Om projektet

  • – Magasinet forventes at skulle være minimum 29.500 kvm.
  • – Forventes opført i 2020.
  • – Der bliver adgang for forskere og betroede medarbejdere.

Teamet skal bistå bygherren Slots- og Kulturstyrelsen (SLKS) i alle forhold omkring det nye fællesmagasin or Nationalmuseet, Det Kongelige Bibliotek, Statens Naturhistoriske Museum og Medicinsk Museion. Fra grunderhvervelse, brugerproces og byggeprogram over udbud, udførelse og aflevering til implementering af drift og tekniske anlæg.

Opgaven med det nye fællesmagasin for fire af landets mest betydelige kulturinstitutioner er ganske særlig. Magasinet skal huse store dele af vores fælles historie – fra de første spæde skridt og til i dag. Det er vigtig kulturarv, som skal sikres de bedste betingelser for et fortsat langt liv, og opgaven stiller krav til det højeste niveau til klimastyring og anden sikring af bygningen.

Magasinet er i sig selv en del af den kulturarv, vi giver videre til eftertiden.

Partner Jesper Wegener H+ARKITEKTER

– Magasinet skal kunne rumme stort set alt. Det er lige fra knappenål til hestevogn. Eksotiske klædedragter, dyrbare førsteudgaver af bøger, mystiske mineraler og fostre i formalin. Og det stiller en række krav til adgang, sikring og meget forskellige hensyn til fire ret forskellige institutioner, fortæller arkitekt maa og partner Jesper Wegener fra H+ARKITEKTER.

Arkivernes arkitektur

Ligesom fællesmagasinets funktion ikke må forsvinde i forseglingens forestillinger, må arkitekturen ikke forsvinde i sikkerhedsforanstaltninger. Der er en god tradition herhjemme for at tænke magasiner som en særlig arkitektonisk disciplin, hvor funktionen i høj grad er med til at forme byggeriet uden at svække de arkitektoniske kvaliteter.

– Magasinet er i sig selv en del af den kulturarv, vi giver videre til eftertiden, og det vil vi som arkitekter i bygherrerådgivningen have fokus på. Rigsarkivet på Kalvebod Brygge er et godt eksempel, der viser, at det kan lade sig gøre at tænke arkitekturen ind sammen med alle andre væsentlige parametre. Det er et interessant og samtidig rationelt byggeri, der giver noget til omgivelserne, og som ikke bare en stor, sikret klods midt i byen, siger Jesper Wegener.

Målet bliver at få skabt et funktionelt og rationelt magasin med nemme adgangsforhold for de fire institutioner. Et, som sikrer, at den danske kulturarv bevares langt ud over vores egen levetid.

Næste skridt

Teamet har netop været på studietur rundt til fællesmagasiner i Vejle og Ålborg for at opdatere sig på den nyeste viden inden for området.

I løbet af 2016 skal byggeprogram og brugerproces være gennemført, ligesom byggegrunden skal findes i år.

Relateret indhold