Frederikssund: Konkurrencen om Maritimt Center til 52 mio. kr. snerper til

15 ansøgere ønskede at være med til at skabe Maritimt Center Frederikssund. Nu er 5 prækvalificerede teams udvalgt, og niveauet er højt. Det er vigtigt, for transformationen er et fyrtårnsprojekt for kommunen.
Området ved Frederikssunds pt. traditionelle lystbådehavn skal omdannes til nytænkende maritime faciliteter og være en åben, moderne og bæredygtig havn for alle. Samtidig skal der etableres et byrum ned til vandet. Frederikssund Kommune har afsat 52 mio. kr. til projektet. Foto: Lokale og Anlægsfonden
Området ved Frederikssunds pt. traditionelle lystbådehavn skal omdannes til nytænkende maritime faciliteter og være en åben, moderne og bæredygtig havn for alle. Samtidig skal der etableres et byrum ned til vandet. Frederikssund Kommune har afsat 52 mio. kr. til projektet. Foto: Lokale og Anlægsfonden

Til august vil enten Cubo Arkitekter, Open Platform, JaJa Arkitekter, Sweco Danmark eller 3XN kunne kalde sig vinder i arkitektkonkurrence om at udvikle det bedste projekt for fremtidens Maritimt Center Frederikssund.

Konkurrencen er netop snævret ind fra 15 stærke ansøgere til 5 prækvalificerede teams, der er udvalgt på baggrund af deres kompetencer og referenceprojekter inden for maritime projekter, forenings-, aktivitets- og kulturhuse.

De fem prækvalificerede arkitektfirmaer skal kæmpe om at tegne og visualiserer fremtidens Maritimt Center Frederiksssund og lystbådehavnsområde på baggrund af et konkurrenceprogram, der hviler på fire hovedvisioner:

– Nytænkende maritime faciliteter

– En åben havn for alle

– Byrummet ned til vandet

– En moderne og bæredygtig havn

Forventer nogle meget kvalificerede bud

Opgavens størrelse og kompleksitet stiller krav til, at de konkurrerende teams stiller med stærke kompetencer indenfor både bygningsarkitektur, landskabsarkitektur og solid ingeniørfaglig ekspertise i havnefaciliteter.

Projektet har modtaget en fondsbevilling på 15 mio. kr. fra Lokale- og Anlægsfonden, hvor udviklingskonsulent Jakob Færch er meget begejstret for det høje faglige niveau hos alle ansøgende teams, hvilket tegner det meget lovende for konkurrencen.

– De fem teams repræsenterer en variation i tilgang til bygningsarkitektur, landskabsarkitektur og bæredygtighed. Vi forventer at få nogle meget kvalificerede bud på transformationen af landarealer og bygninger i Frederikssund Lystbådehavn, så vi i august måned står med et unikt vinderforslag for Frederikssund Maritime Center, siger han.

Et fyrtårnsprojekt

Borgmester Tina Tving Stauning, som også er en del af konkurrencens dommerkomite, er begejstret for den store interesse for konkurrencen.

– Der ligger flere års arbejde, både hos foreningerne og politisk i udvalg og byråd, bag dette visionære konkurrenceprogram. Derfor glæder det mig at se, at interessen og kvaliteten af de konkurrerende arkitektteams er stor – det vidner om, at andre end os selv kan se projektets store potentiale som et fyrtårnsprojekt for fremtidens lystbådehavn, siger borgmester Tina Tving Stauning.

Skaber vækst og sammenhængskraft

Udvalgsformand for Unge, fritid og idræt, Niels Martin Viuff, bruger selv meget af sin fritid på fjorden og i de mange danske havne, og derfor betyder realiseringen af projektet meget for ham.

– Når havneområderne lykkes med at forny sig og være relevante for borgerne, de maritime brugere og turisterne, så skaber det vækst og sammenhængskraft i området. Dette enorme potentiale kan de fire visioner realisere, så Frederikssund for alvor gør fjorden til en del af byen og kommunens borgeres rekreative og sociale attraktion, siger Niels Martin Viuff.

Relateret indhold