Europæisk pris til dansk facadevirksomhed

Bæredygtige facadeløsninger fra nordjysk virksomhed har kastet en fornem europæisk pris af sig.
Fra venstre mod højre: Kim Kristensten, Niels Heidtman og Jan Kristensen - de tre partnere og Bendt Bendtsen. Pressefoto.
Fra venstre mod højre: Kim Kristensten, Niels Heidtman og Jan Kristensen - de tre partnere og Bendt Bendtsen. Pressefoto.

Innovative, bæredygtige og energieffektive tag- og facadeelementer er ved at udvikle sig til en guldgrube for Komproment i Svenstrup syd for Aalborg. På bare tre år har start-up-virksomheden etableret salgsorganisationer i 13 lande. Forventningerne er at øge omsætningen til det tidobbelte i 2020. Det har nu udløst en prestigefuld europæisk pris, SME Star Award, der uddeles af EU-organisationen SME EUROPE. Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

I anlednuing af, at virksomheden har vundet prisen var det konservative medlem af Europa-Parlamentet, Bendt Bendtsen (K), sammen med Søren Gade (V), Venstres kandidat til valget til Europa-Parlamentet i 2019, branchedirektør Thomas Uhd, Dansk Byggeindustri i Dansk Byggeri, og direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri på besøg hos Komproment.

– Komproment var en sikker vinder af start-up prisen, selvom de var oppe imod et stærkt felt af innovative virksomheder i hele Europa. Komproment får prisen for at have udviklet bæredygtige og konkurrencedygtige facade- og tagelementer, der kan adskilles og genbruges. Virksomheden er allerede er godt i gang med eksporten i Europa. Det er ganske godt gået af en virksomhed på bare tre år, siger Bendt Bendtsen.

Nøglen til succes

Den nordjyske virksomhed har stor tro på, at der venter et sandt eksporteventyr i de nærmeste år. Det hænger ifølge Komproments eksportdirektør og partner, Niels Heidtmann, sammen med, at der er tænkt cirkulær økonomi og bæredygtighed ind i udviklingen af virksomhedens facade- og tagløsninger.

– I dag er efterspørgslen efter og kendskabet til bæredygtige byggematerialer generelt meget beskedent. Men det vil ændre sig, og vi synes, at vi som virksomhed har pligt til at efterlever nogle af de politiske mål og visioner om bæredygtighed, som FN har fremsat. Derfor har vi tænkt det ind fra start, så produkterne er udviklet efter principperne i cradle2cradle. Bæredygtigheden ligger i, at vores facade- og tagløsninger kan skilles ad, genbruges eller bruges igen i en ny produktion, siger Niels Heidtmann og fortsætter:

– Vi har samtidig været fokuseret på, at vores produkter også skulle være konkurrencedygtige på prisen. Ved at samarbejde med en tysk fliseproducent er det lykkedes at nedsætte brændingstiden, så omkostningerne og dermed også prisen er blevet væsentligt reduceret.

Genanvendelse er vejen frem

Thomas Uhd, branchedirektør i branchefælleskabet Dansk Byggeindustri i Dansk Byggeri, er overbevist om, at der i den nærmeste fremtid er forretning i bæredygtige byggematerialer.

– 30 procent af alt affald kommer i dag fra bygge- og anlægsbranchen. Derfor har vi en stor forpligtelse til hele tiden at udvikle bæredygtige byggematerialer, der kan genbruges eller genanvendes. Jeg er overbevist om, at efterspørgslen efter bæredygtige og cirkulære byggematerialer vil stige, og virksomheder som Komproment viser vejen til, hvordan man i fremtiden driver en succesfuld forretning inden for byggeindustrien, siger Thomas Uhd.

En succeshistorie

Historien om Komproment er en succeshistorie. På mindre end 2,5 år har virksomheden udviklet en serie af bæredygtige facade- og tagløsninger, der kan leveres med integrerede solceller. Virksomheden har overvundet økonomiske og designmæssige forhindringer og har etableret salgskanaler i 13 lande. På kort sigt forventer Komproment en omsætning 15-20 millioner kroner i 2019 og hele 150 millioner kroner i 2022.

– Vi er i proces med at få patenteret vores produkter på det europæiske marked. Vores produkter er blevet vurderet og fundet egnet til patent i Danmark og i Europa. Nu er vi så gået videre for også at få en patentvurdering til USA og Eurasien. Så prisen kommer på et meget belejligt tidspunkt, da det er en blåstempling, som vi kan bruge ude i verden. Vi håber, at det vil sætte yderligere skub i eksporten af vores tag- og facadeløsninger, siger Niels Heidtmann.

Glad for pris

Branchedirektør Thomas Uhd er glad for den positive opmærksomhed, prisen giver den danske byggeindustri i Europa.

– Dansk byggeindustri er kendt i hele verden for høj kvalitet og bæredygtige, energirigtige løsninger. Komproment er et fornemt eksempel på netop det: Innovation, bæredygtighed og eksport. De er i den forstand et mønstereksempel, som andre byggevareproducenter kan lære af, siger Thomas Uhd.

SME Europe (Small and Medium Entrepreneurs of Europe) er en EU-organisation, der arbejder for at fremme lovgivningen i Europa, så den understøtter de små og mellemstore virksomheder, der er den økonomiske rygrad i de 28 medlemslande.

Relateret indhold