Dome of Visions klar til Kulturby 2017

NCC kuppel på havnen i Aarhus åbende i sidste uge og skal blandt andet bruges som omdrejningspunkt for kommunens aktiviteter inden for byudvikling.
I sidste uge Dome of Visions i Aarhus. Foto: Helle Arensbak.
I sidste uge Dome of Visions i Aarhus. Foto: Helle Arensbak.

Vejret var med arrangørerne, da man i sidste uge officielt kunne åbne Dome of Vision i Aarhus.

Den transparente kuppel er en slags moderne forsamlingshus, og samtidig er det et superoptimeret bæredygtigt byggeri, der undervejs i processen har fungeret som et digitalt testlaboratorium for NCC.

Vi har bygget domen flere gange virtuelt i 4D, inden den blev bygget i virkeligheden.

Produktionschef Torben Bredkær-Sørensen NCC Danmark

Den 120 kvadratmeter store kuppel er bygget af 225 polycarbonatplader og 638 bjælker, som er monteret sammen.

NCC har anvendt det digitale miljø til at teste domen virtuelt som prototype, ligesom selve opførelsen af byggeriet er testet og optimeret digitalt, før håndværkerne gik i gang på pladsen. Det skete via en 4D bygningsinformationsmodel (BIM), hvor det blev tydeligt i hvilken rækkefølge bygningsdelene skulle opføres.

– Vi har bygget domen flere gange virtuelt i 4D, inden den blev bygget i virkeligheden. Det skaber overblik over processen for vores håndværkere og den øvrige produktion. Dermed finder vi frem til den mest produktive og hensigtsmæssige måde at opføre byggeriet på, har Torben Bredkær-Sørensen, der er produktionschef i NCC Danmark, tidligere sagt om byggeriet.

Det betød også, at håndværkerne på deres I-pad kunne se arbejdsplaner, vejledninger og undersøge byggeriet fra flere vinkler, som ikke er muligt på et stykke fladt papir. Det var med til at skabe et godt overblik over byggeriet.

Relateret indhold