Vinderen af Danish Wood Award er fundet

Den 4. december overrækkes den prestigefyldte arkitekturpris til landskabsarkitekt Jeppe Aagaard Andersen, som blandt andet hædres for sit arbejde med Kulturhavn Kronborg, Bo01 i Malmø og Sydney University.
Kulturhavn Kronborg er et af de projekter Jeppe Aagaard Andersen har sat sit præg på. Foto: Realdania.
Kulturhavn Kronborg er et af de projekter Jeppe Aagaard Andersen har sat sit præg på. Foto: Realdania.

Vinderen af årets Danish Wood Award er nu fundet, og hædren overrækkes i begyndelsen af december. Komiteens valg faldt i år på landskabsarkitekt Jeppe Aagaard Andersen. Og det var ikke nogen svær beslutning, oplyses det i en pressemeddelelse. Jeppe Aagaard Andersen har gennem sit mangeårige virke været manden bag flere imponerende byrum og landskaber og har samtidig gjort overbevisende brug af træ.

Et eksempel er Kulturhavn Kronborg, som stod færdig sidste år efter 25 års arbejde, hvor der er brugt i alt 1,6 kilometer træbænke. Det samme gælder promenaden ved Bo01 i Malmø med sine store træpromenader, bænke og trapper og campusområdet ved Sydney University.

– Jeppe Aagaard Andersen kan forenkle og trække essensen frem i sine værker. Der er en menneskelig varme og en forkærlighed for materialer. Og så er han om nogen international i sin tilgang til faget. Derfor var valget let, forklarer Bjarne Lund Johansen, som er direktør i brancheorganisationen Træinformation og formand for komiteen.

Et fantastisk materiale

Jeppe Aagaard Andersen er i dag professor i landskab på arkitektskolen i Oslo AHO og har derudover en tegnestue i Sydney. Han blev overrasket, men meget glad for at få at vide, at komiteen havde udvalgt ham.

– Det er en meget stor ære. Det er folk i branchen, som jeg ser op til, der har valgt mig. Det havde jeg ikke set komme, så jeg blev meget glad, fortæller han.

Han har været fascineret af træ, siden han som dreng samlede træplanker, der var skyllet op på stranden, og gik til sløjd på et snedkerværksted, hvor han kreerede stærekasser og alt muligt i træ.

– Jeg kan rigtig godt lide at bruge træer. Når du former et landskab, skal det kunne trives og holde i meget lang tid, og her er træ og træer et fantastisk materiale. Jeg brugte sorten Azobé fra Elfenbenskysten til projekterne i både Malmø og Kronborg – det er en fantastisk træsort, som er meget hård og holdbar, og jeg har faktisk brugt den til alt siden, fortæller Jeppe Aagaard Andersen.

Han får overrakt Træprisen 2014 torsdag den 4. december kl. 15.00 ved en festlighed i Den Frie på Østerbro, hvor man samtidig vil kunne dykke ned i flere af hans spændende landskaber.

Om prisen

Træbranchens arkitekturpris bliver uddelt hvert andet år og fremhæves som en af Danmarks ældste og mest prestigefyldte arkitekturpriser. Prisen hædrer arkitekter, der i deres arbejde har udvist store kunstneriske kvalifikationer, teknisk dygtighed og overbevisende anvendelse af træ. Vinderen udvælges af en uvildig komité, som består af arkitekterne Anders Brix, Anna Maria Indrio, Dorte Mandrup-Poulsen, Michael Sten Johnsen og Bjarne Lund Johansen (formand for komiteen).

Relateret indhold