Studerendes nulenergiboliger vinder konkurrence i USA

Designforslag til bølgeformet boligbyggeri, der producerer lige så meget energi, som det forbruger, har sikret tre ingeniørstuderende fra Aalborg Universitet en pris i en amerikansk konkurrence om energineutral arkitektur.
Forslaget "The Wave" som blev præmieret i USA. Pressefoto.
Forslaget "The Wave" som blev præmieret i USA. Pressefoto.

De tre AAU-studerende Henrik Jacobsen, Elias Mohr Jensen og Jonas Snedevind Nielsen har netop sikret sig en “Merit Award” i den amerikanske konkurrence “Architecture at Zero”. Det fortæller Aalborg Universitet i en pressemeddelelse.

Prisen modtog de tre studerende for deres forslag “The Wave”, som prøver at se energikravene som en arkitektonisk mulighed frem for blot at være et sæt problematiske krav. I stedet for at støtte sig til en teknisk eller mekanisk løsning har de udforsket, hvordan arkitektoniske former kan nedsætte energiforbruget og samtidig skabe bedre omgivelser for beboerne. Deres forslag består af et buet byggeri, som kan skabe større sammenhæng i et område mellem ældreboliger, dagligvareforretning, hovedvej og enfamilieshuse. De enkelte boliger er formgivet med tanke på at udnytte naturlig ventilation og sollys, og de er designet til at blive bygget med et lavt CO2-aftryk.

Sammen med prisen fulgte en kontant belønning på 2.500 dollars (15.000 kroner).

Udviklet i fritiden

De tre studerende går til daglig på arkitekturlinjens kandidatdel, hvor de i øjeblikket er i praktik på tre forskellige tegnestuer i København (COBE, SHL og Arkitema), så konkurrenceforslaget er lavet på eget initiativ i deres fritid. Derfor betyder det også meget at opnå stor anerkendelse for det hårde arbejde:

– Det betyder rigtig meget for os. Det er jo en bekræftelse på, at vi efter snart fem år kommer ud med en viden og nogle færdigheder, som kan begå sig i internationale sammenhænge. Samtidig er det noget, vi kan lægge direkte i vores portfolio, som giver den lidt mere karakter. Det er et projekt, vi kan være stolte af, fortæller Jonas Snedevind Nielsen.

Konkurrencen “Architecture at Zero” udspringer af klima- og miljøkrav stillet af myndighederne i den amerikanske delstat Californien som led i en ambitiøs energieffektiviseringsplan. Blandt målsætningerne er, at alle nybyggede boliger i Californien skal være “zero net energy” i 2020, og at alle nye kommercielle bygninger skal leve op til kravet om at være energineutrale i 2030.

Jonas Snedevind Nielsen, Elias Mohr Jensen og Henrik Jacobsen har netop vundet en pris i USA for deres forslag til energineutral arkitektur. Pressefoto.
Jonas Snedevind Nielsen, Elias Mohr Jensen og Henrik Jacobsen har netop vundet en pris i USA for deres forslag til energineutral arkitektur. Pressefoto.

Relateret indhold