Japansk “sky” til Nordhavn

Svendborg Architects og japanske Junya Ishigami har tegnet vinderforslaget til "HOPE", der tænkes placeret ud for Redmolen.
Illustration: HOPE.
Illustration: HOPE.

I lokalplanen for Nordhavnens første bykvarter gives der mulighed for at opføre et mindre, men spektakulært kulturbyggeri i havnebassinet syd for Redmolen. Bebyggelsen må maksimalt rumme 3.000 etagemeter og højden må ikke overstige 10 meter over terræn.

Allerede længe før lokalplanen var en realitet, havde en gruppe erhvervs- og kulturpersonligheder talt sammen om, at København mangler et sted, der tager afsæt i visionen om, at kunst og arkitektur kan spille en betydningsfuld rolle i arbejdet for fred. Dermed formulerede de HOPE projektets vision.

Beton og glas

Da udviklingsplanerne for Nordhavnen var en realitet, kontaktede gruppen By & Havn for at høre om mulighederne for en lokalisering i den nye bydel. Efterfølgende har initiativtagerne udskrevet en arkitektkonkurrence.

Nu er konkurrencen afgjort, og vinderen er projektet “The Cloud” udarbejdet af Svendborg Architects og den japanske arkitekt Junya Ishigami.

Det unikke projekt minder – som titlen tilsiger – mest af alt om en sky, der flyder på vandet. Den bølgende konstruktion er udført i glat, hvid beton og glas både over og under vandoverfladen. I det indre kan man opleve de smukke organiske former både fra den centrale foyer og vuggende på vandet i små både.

Finansiering mangler

By & Havn har tilkendegivet overfor initiativtagerne, at selskabet vil se positivt på projektet, hvis undersøgelser viser, at projektet kan realiseres som en kunstig ø i havnebassinet ud for Redmolen.

På den anden side af havnebassinet ligger FN Byen, hvilket spiller sammen med HOPEs tema, som et aktivt fredssymbol. Tilbage står, at fondsbestyrelsen skal finde finansiering af økonomien til at bygge HOPE samt til drift af bygningen.

Relateret indhold