Fysiske modeller skal gøre byggeprojekter mere forståelige

Højteknologi og gammelt håndværk mødes, når Modelhuset scanner gamle bygninger og får for længst forældede plantegninger til at spille 100 procent i 3D. Samtidig laver de fysiske 3D-modeller, så folk bedre kan forestille sig, hvordan byggeprojekter kommer til at se ud.
Kommende projekter kan gøres mere konkrete med 3D-modellerne. Pressefotos.
Kommende projekter kan gøres mere konkrete med 3D-modellerne. Pressefotos.

Der kan umiddelbart være langt fra bevaringsværdige huse såsom Ny Carlsberg Glyptoteket i København til byggeri af nye parcelhuse, en børnehave eller et nyt sygehus. Men for virksomheden Modelhuset fra Holstebro er det bare nogle af de opgaver, de arbejder med.

Her laver man blandt andet 3D laserscanninger af bevaringsværdige bygninger. Men man laver også fysiske modeller af byggeprojekter, der er på tegnebrættet.

På den måde kan arkitekter, kommuner, bygherrer og andre helt konkret vise en model frem af det projekt, der er på trapperne, således at potentielle købere eller brugere lettere kan forestille sig, hvordan det kommer til at se ud, når byggeriet går fra projekt til virkelighed.

Arkitektens tegninger kommer ind i Modelhusets dataprogram, og herefter kan der laves en 3D-model ud fra tegningerne. Modellerne laves typisk i træ eller plastik.

Svært at forstå tegninger

Bag Modelhuset står Stiven Schmidt fra Holstebro. Han etablerede virksomheden sammen med en partner i 2016, men har drevet den alene siden 2019. Det vil sige, helt alene er han ikke, for virksomheden har 12-14 ansatte på lønningslisten som underleverandører eller på freelancebasis.

Bag Modelhuset står Stiven Schmidt.
Bag Modelhuset står Stiven Schmidt.

Idéen til at etablere Modelhuset havde spiret længe. Stiven Schmidt har tidligere været ansat i et køkkenfirma. Her stod visualiseringer højt på kundernes ønskeliste, og det satte gang i tankerne hos ham. For hvis kunder havde behov for at få en 3D-visualisering af noget så enkelt som et garderobeskab, måtte der da også være et marked for visualiseringer af bygninger og andet.

– Det var tydeligt at se, at mange har svært ved at forestille sig, hvordan noget kommer til at se ud, bare ved at kigge på tegninger, siger Stiven Schmidt.

Helt styr på tegningerne

I begyndelsen fokuserede Modelhuset på 3D-modeller af kommende bygninger. Siden kom scanningsdelen med. Modelhuset har i den seneste tid scannet Ny Carlsberg Glyptoteket. De har også scannet en 10.000 kvadratmeter stor industriejendom på Frederiksberg for byggeselskabet Mogens de Linde.

– Typisk er tegningerne på sådan nogle gamle bygninger forældede. Der er blevet bygget om og flyttet vægge i tidens løb. Med en 3D laserscanning får man fuldstændig styr på tegningerne, siger Stiven Schmidt.

En scanningen fungerer ved, at der bliver skudt millioner af punkter ud i bygningernes rum. Alle prikkerne har et koordinat, og det gør, at alt bliver målbart. Resultatet bliver en 3D-tegning, hvor der er 100 procent styr på dimensionerne. Samtidig har man præcist overblik over, hvor der er hulrum og rørlægning.

Et andet område, hvor Modelhuset oplever efterspørgsel, er i forhold til præsalg af projektejendomme. Her laver Modelhuset blandt andet 3D-modeller af boligudviklingsselskabers planlagte bygninger.

– På den måde kan interesserede købere helt konkret se, hvordan huset kommer til at se ud. Det er en naturtro kopi af det planlagte hus – bare i mindre målestok, siger Stiven Schmidt.

Relateret indhold