Danskerne gik tomhændede hjem fra Mipim. Og så alligevel ikke…

To danske tegnestuer kom hjem fra ejendomsmessen Mipim med en af de eftertragtede Mipim Awards. Det var dog ikke de to danske projekter, der var nominerede, der blev hædret.
BIG's imponerende boligprojekt Sluishuis i Amsterdam løb med en Mipim Award 2023 i kategorien Best Residential Project. Foto: Ossip van Duivenbode
BIG's imponerende boligprojekt Sluishuis i Amsterdam løb med en Mipim Award 2023 i kategorien Best Residential Project. Foto: Ossip van Duivenbode

I fire dage i midten af marts var store dele af den internationale arkitekt- og byggebranche samlet i franske Cannes til Mipim, der er verdens største ejendomsmesse. Undervejs blev årets Mipim Awards uddelt til 11 imponerende projekter fra hele verden. I alt var 43 projekter i 22 lande nomineret.

Blandt de nominerede var to danske projekter:

Det moderne kontorhus, KB32, placeret i det transformerede godsbanehotel på Kalvebod Brygge i København V, der var nomineret i kategorien ‘Bedste renovering’, samt boligområdet Dalum Papirfabrik i Odense, der strækker sig over 45.000 kvadratmeter og består af bl.a. 450 boliger. Papirfabrikken var nomineret i kategorien ‘Bedste nye udviklingsprojekt’.

Ingen af de to vandt en af de eftertragtede priser.

KB32 måtte se sig slået af Metal 57 i franske Boulogne-Billancourt, et ikonisk Renault-værksted – 57 Métal – der er blevet omdannet til 37.000 kvm multifunktionel kontorbygning, der er åbent for offentligheden.

Dalum Papirfabrik blev forbigået til fordel for udviklingsområdet Roots in the Sky i London; en tidligere tungt forbrugende retsbygning omdannet til et BREEAM-, WELL- og NABERS 5-certificeret område, der skiller sig ud med 125 fuldvoksne træer, 10.000 planter and 1.000 ton jord på taget.

Hæder til Danmark trods alt

Til gengæld var både 3XN og BIG en Mipim Award rigere, da de tog hjem fra Cannes. 3XN for det 206 meter og 46 etager høje Quay Quarter Tower i Sydney i kategorien ‘Bedste kontorprojekt’. Tårnet er udformet som en vertikal landsby, der fungerer som en katalysator for mere erhverv og social interaktion. Bygningen er desuden et eksempel til efterfølgelse, da 2/3 af den eksisterende bygning er genanvendt.

Danske 3XN har tegnet det vindende kontorhus Quay Quarter Tower i Sydney, der har en forrygende udsigt over havneområdet og det ligeledes dansktegnede operahus. Visualisering: 3XN
Danske 3XN har tegnet det vindende kontorhus Quay Quarter Tower i Sydney, der har en forrygende udsigt over havneområdet og det ligeledes dansktegnede operahus. Visualisering: 3XN

3XN var også nomineret for Hotel Niko på Kreta i kategorien ‘Bedste hospitality, turisme- og fritidsprojekt’, men måtte her se sig slået af sundhedsresortet Lanserhof Sylt på Rømøs naboø Sild.

BIG modtog en Mipim Award sammen med hollandske Barcode Architects. De har udviklet det imponerende boligbyggeri Sluishuis (Låsehus, red.) i Amsterdam, der ligger ikke ved men på vandet. Projektets 442 ejerboliger er bl.a. selvforsynende med energi, mens selve bygningen er energineutral. BIG vandt i kategorien ‘Bedste boligprojekt’.

Også BIG havde en kugle mere med i bowlen, nemlig Fuse Valley i Portugal i samme kategori som Dalum Papirfabrik, nemlig ‘Bedste nye udviklingsprojekt’.

Relateret indhold