Fra høj bølgegang til nedtur: Stort fald i byggeaktiviteten

Efter en travl og turbulent periode har høje renter og svækket investeringslyst sendt branchen på retræte, forklarer seniorøkonom, der forventer, at både byggeri og anlæg vil finde tilbage til et stabiliseret niveau.
Både kraner og bulldozer står mere stille: Produktionsniveauet er nu faldet tilbage til noget nær dét, vi så i 2019, forklarer Lasse Lundqvist fra Prognosecenteret. Foto: Gettyimages.
Både kraner og bulldozer står mere stille: Produktionsniveauet er nu faldet tilbage til noget nær dét, vi så i 2019, forklarer Lasse Lundqvist fra Prognosecenteret. Foto: Gettyimages.

Første kvartal 2024 bød på et stort fald i det fuldførte byggeri.

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik blev 1,88 mio. m2 fuldført mod 2,38 mio. m2 i fjerde kvartal 2023 – et fald på 21 %, og dermed er niveauet på sit laveste siden fjerde kvartal 2020.

Faldet bunder særligt i boligbyggeriet, hvor der i første kvartal 2024 blev fuldført 6.817 boliger svarende til 34 % færre boliger end i fjerde kvartal 2023, hvor der blev fuldført 10.312 boliger.

Læs også: Anlæg slår rekord, mens boligbyggeriet tager største dyk i 13 år

Trods stabil udvikling i påbegyndt byggeri målt i etageareal faldt også her antallet af påbegyndte boliger markant i årets første kvartal, hvor der blev påbegyndt 4.822 boliger sammenlignet med 6.742 i fjerde kvartal 2023 – et fald på 28 %.

Figuren illustrerer sektorenes cykliske udsving i produktionen. Data for 2024H1 er ikke fuldendt, men indeholder kun data frem til marts måned 2024.  Kilde: Prognosecenteret pba. Danmarks Statistik.
Figuren illustrerer sektorenes cykliske udsving i produktionen. Data for 2024H1 er ikke fuldendt, men indeholder kun data frem til marts måned 2024. Kilde: Prognosecenteret pba. Danmarks Statistik.

– Efter flere travle og turbulente år befinder bygge- og anlægsbranchen sig nu i en nedtur, fortæller seniorøkonom Lasse Lundqvist, Prognosecenteret, der har analyseret tallene.

– Ikke nok med at produktionsniveauet ligger under den historiske trend, fortsætter niveauet samtidig med at falde. Flere kraner og bulldozer står altså stille.

Også fald i anlægssektoren

Lasse Lundqvist peger på, at høje renter og en svækket investeringslyst bl.a. har sendt branchen på retræte fra et højt produktionsniveau:

– Særligt byggebranchen har over de seneste par år været præget af store fluktuationer i produktionsniveauerne. Det betyder, at sektoren i en mere ekstrem grad har bevæget sig i høj bølgegang fra koldt til varmt vand og tilbage igen, siger han og uddyber:

– I første halvår af 2020 steg produktionen f.eks. med over 6 % i gennemsnit pr. måned. Til forskel fra byggeriet har anlægssektoren bevaret en roligere kurs. Dens afhængighed af store, politisk styrede projekter som Femern-forbindelsen har bidraget til en mere stabil vækst og mindre fluktuation i produktionsniveauerne. Starten af 2024 har dog budt på større fald hos anlægssektoren, hvor produktionen er faldet med i gennemsnit 2 % per måned og nu derfor ligger 4 % under trenden.

Læs også: Prognosecenteret: Regimeskifte årsag til ‘forvirrende’ markedsudvikling

– Det er naturligt, at branchen ikke kan holde trit med den tidligere trend. Høje renter har sænket byggeaktivitet, mens anlægssektoren i tiltagende grad hæmmes af mangel på kvalificeret arbejdskraft. Men forventninger står til, at både anlægs- og byggebranchen vil finde tilbage til en stabiliseret produktion, der langsomt vil nærme sig den langsigtede væksttrend i de kommende år.

Relateret indhold