Novo Nordisk domicil får lyspris

Den Danske Lyspris 2014 går til Novo Nordisks nye domicil i Bagsværd. Projektet er tegnet af Henning Larsen Architects, der i samarbejde med Grontmijs Lighting team har stået for lysdesignet.
Novo Nordisks domicil har modtaget Den Danske Lyspris 2014 for sit imponerende brug af lys. Foto: Søren Aagaard.
Novo Nordisks domicil har modtaget Den Danske Lyspris 2014 for sit imponerende brug af lys. Foto: Søren Aagaard.

Novo Nordisk og rådgiverteamet bag Novos nye domicil får Den Danske Lyspris 2014 for et lysprojekt, hvor lysets samspil med bygningen er så elegant, at lyset snarere anes end ses. Sådan lyder begrundelsen fra Dansk Center for Lys.

– Lyset indgår i og fremhæver arkitekturen og husets funktioner uden at gøre stads af sig selv. Dermed er projektet et eksempel på en fortrinlig udvikling inden for lysdesign lige nu, hvor det ikke er lyset i sig selv, der er blikfang, men den arkitektoniske helhed og den stemning, der skabes ved hjælp af lyset, siger Anne Bay, juryformand og direktør, Dansk Center for Lys.

Stort arkitektonisk lyskoncept

Lysdesignet er skabt i et samarbejde mellem Grontmij Lighting og Henning Larsen Architects.

Det nye domicil består af to kontorbygninger, hvor der gennem hele designprocessen har været fokus på at integrere belysningsarmaturer i arkitekturen. Belysningsanlægget er udført med energieffektive lyskilder herunder højkvalitative LED-lyskilder og med armaturer, der afskærmer for lyskilden, så blændingsgener undgås.

– Lyset er subtilt, fordi det fremhæver lige netop de former, funktioner og stemninger, som arkitekterne har planlagt. Såvel hovedgrebet som detaljerne er udført med en sjælden præcision og høj synskomfort. Der er ingen blænding. Belysningskvalitet og lysfarver fremhæver materialer, former og farver, og de steder, hvor belysningen skal være jævn, er den imponerende jævn, påpeger Anne Bay og fortsætter:

– Lysdesignerne og arkitekterne på dette projekt har haft et mesterligt overblik over virkemidler og redskaber og har brugt dem overbevisende, men på en behageligt underspillet måde, der levner plads til mange andre indtryk. Som bygherre har Novo Nordisk haft mod og vilje til at holde fast i et meget højt ambitionsniveau, siger Anne Bay.

Prisoverrækkelse

Den formelle prisoverrækkelse fandt sted i går, torsdag den 22. januar, i Alexandersalen på Københavns Universitet, hvor repræsentanter fra Novo Nordisk, Henning Larsen Architects, Grontmij Lighting og Alectia var til stede for at modtage prisen på vegne af teamet bag projektet.

Novo Nordisks nye domicil vandt lysprisen i et tæt opløb med de øvrige nominerede projekter:

Sansefødestuer på Nordsjællands Hospital i Hillerød, Energitårnet Kara/Noveren i Roskilde og Langenæs Kirke i Aarhus.

Novo Nordisks domicil i Bagsværd. Foto: Søren Aagaard.
Novo Nordisks domicil i Bagsværd. Foto: Søren Aagaard.

Relateret indhold