Renoveringen af Retten i Aarhus

31. august kåres vinderen af Renover Prisen 2017. I denne uge præsenterer vi dag for dag de seks finalister. I dag finalist nr. 2 - Retten i Aarhus.
Retten i Aarhus. Foto: Carsten Ingemann.
Retten i Aarhus. Foto: Carsten Ingemann.

Parterne bag projektet

  • Bygherre: Bygningsstyrelsen
  • Arkitekt: H+ARKITEKTER
  • Ingeniør: Tækker Rådgivende Ingeniører A/S
  • Entreprenør: Enemærke & Petersen

119 projekter fra hele landet var indstillet til Renoverprisen, og de seks nominerede projekter er vurderet i forhold til syv kriterier: Eksempelværdi, energikrav og bæredygtighed, samarbejde, brugskvalitet, bidrag til omgivelser, økonomi og værdiforøgelse samt udførelseskvalitet.

‘Danmarks smukkeste tinghus’ er Retten i Aarhus blevet kaldt, efter den 100 år gamle retsbygning blev renoveret i 2016. Renoveringen har skabt 3.100 kvadratmeter store retslokaler med ventearealer og voteringslokaler. Samtidig er der skabt nye mødelokaler og kontorer i tagetagen, der før var uudnyttet. Nu har hver af de 12 dommere deres eget kontor under de synlige tømmerkonstruktioner.

I renoveringen er der lagt vægt på, at det tydeligt fremgår, hvad der er gammelt, og hvad der er nyt i den gamle retsbygning – og alt er gjort med respekt for det gamle hus’ sjæl og arkitektur.

I niveau med det store ur i facaden er der nu indrettet kontor til retspræsidenten, og rettens 12 dommere har fået hvert deres kontor.

Tilføjelserne fremstår klare og entydige i behørig respekt for det eksisterende, så der ikke for eftertiden hersker tvivl om, hvad der er oprindeligt, og hvad der er nyt. På den måde vil bygningen leve videre som tidssvarende retsbygning og kulturel seværdighed med stor fortælleværdi.

Fællesarealerne er i videst mulig omfang holdt i deres eksisterende arkitektoniske udtryk, mens udtrykket i retssalene er mere funktionel og enkel.

Kunstneren Marianne Grønnow har stået bag glasbeklædningen til bygningens indvendige glaselevator. Kunstværket følger elevatorens form og spiller op mod det oprindelige, horisontale værk af Hans Krull, der præger førstesalen.

Retten i Aarhus er en af seks finalister, der er blevet nomineret til Renoveringsprisen 2017.

Se også omtalen fra mandag af Gråbrødrevej 19.

Se video fra projektet.
Danmarks smukkeste tinghus' er Retten i Aarhus blevet kaldt, efter det over 100 år gamle hus er renoveret og nænsomt ført up to date. Foto: Carsten Ingemann.
Danmarks smukkeste tinghus’ er Retten i Aarhus blevet kaldt, efter det over 100 år gamle hus er renoveret og nænsomt ført up to date. Foto: Carsten Ingemann.

Relateret indhold