Sankelmarksgade – finalist nr. 2 til Jubilæumsprisen 2017

Sidst i august kåres vinderen af Renoverprisen og Jubilæumsprisen 2017. I denne uge præsenterer vi de tre finalister til Jubilæumsprisen, der uddeles til det bedste almene renoveringsprojekt.
Ungdomsboliger på Sankelmarksgade, Aalborg. Nomineret til Jubilæumsprisen. Foto: Carsten Ingemann.
Ungdomsboliger på Sankelmarksgade, Aalborg. Nomineret til Jubilæumsprisen. Foto: Carsten Ingemann.

Jubilæumsprisen uddeles i år i anledning af Renoverprisens femårsjubilæum. Jubilæumsprisen kårer Danmarks bedste almene renoveringsprojekt. Ud af 81 indstillede almene renoveringsprojekter er tre blevet nomineret til at kæmpe om prisen.

Med ombygningen af den tidligere maskinmesterskole er der skabt 108 unikke ungdomsboliger i hjertet af Aalborg.

Bygningerne har tidligere rummet en søndagsskole, en teknisk skole og senest maskinmesterskolen.

Den rigt udstyrede facade mod Danmarksgade indeholder informationer om de skoler, der har boet her siden opførelsen i 1881. Inden døre fortæller en serie historiske vægrelieffer med motiver som hammer, murerske og ambolt om de håndværksfag, som eleverne er blevet uddannet til.

Aalborg har gennemløbet en udvikling fra traditionel industriby til moderne uddannelsesby. Det var en efterspørgsel, som byen ikke kunne honorere. Derfor var det nye projekt så interessant. De havde det fælles udgangspunkt, at bygningerne stadig skulle give mening efter ombygningen. Man ville blandt andet bevare de brede gangarealer og den imponerende festsal. Men det store tillæg af fællesarealer var en udfordring, da ungdomsboliger ikke må være på mere end 50 kvadratmeter.

Hems eller bjælker

Aalborg Kommune har været en vigtig medspiller, og sammen med dem lykkedes det at bevare den store festsal. Det samme gælder facader, opgange og de sprossede vinduer. De givne rammer og den store loftshøjde på 3,20 meter blev transformeret til en helt særlig kvalitet i de nye ungdomsboliger, hvoraf nogle blev udstyret med hems, og andre fik fritliggende bjælker.

Stort set ingen af boligerne er ens, men de er alle udstyret med toilet, bad, internet, ventilation, 3-lags energivinduer samt egne vaske- og opvaskemaskiner. Udsmykningen på gangene er bevaret og fortæller om de fag, som tidligere tiders unge dygtiggjorde sig til. Den gamle festsal, hvor eleverne modtog deres svendebrev, fremstår i sin oprindelige storhed. Der er sildebensgulv og loftsudskæringer, men også moderne køkkenfaciliteter, projektor og lydanlæg. Den gamle maskinmesterskole er blevet ombygget og renoveret med respekt for dens kulturhistoriske og bevaringsmæssige værdi.

Nu kan den mange år frem blive ved med at fortælle sin historie til nye generationer af unge.

Se mere om projektet her.

De tre nominerede projekter til Jubilæumsprisen er fantastiske eksempler på, hvordan almene renoveringsprojekter kan fungere som forbillede for hele branchen. Fælles for de tre projekter er, at de virkelig har gjort en forskel for de mennesker, der bor i bebyggelsen.

Et valgkollegium bestående af 70 udpegede personer fra byggebranchen skal nu ved anonym afstemning kåre vinderen Jubilæumsprisen.

Vinderen kåres ved en fest i København den 31. august 2017.

Se omtalen af Nyt Rosenhøj fra onsdag her.

Ungdomsboliger på Sankelmarksgade, Aalborg. Nomineret til Jubilæumsprisen. Foto: Carsten Ingemann.
Ungdomsboliger på Sankelmarksgade, Aalborg. Nomineret til Jubilæumsprisen. Foto: Carsten Ingemann.

Relateret indhold