Arkitekttegnet klubhus er flyttet ind midt på træningsanlægget

Hover IF har fået et arkitekttegnet klubhus bygget i træ. Fra placeringen midt på træningsanlægget giver det elliptiske hus fuldt udsyn til alle baner.
Det er Constructa, der har tegnet klubhuset, der er opført centralt på træningsanlægget. Pressefoto.
Det er Constructa, der har tegnet klubhuset, der er opført centralt på træningsanlægget. Pressefoto.

Midt på træningsanlægget i Vejles Hover IF står et klub- og fritidshus, ellipseformet klubhus med vinduespartier, der trækker lys og udeliv med ind i huset, der gerne vil gøre op med de kedelige klubusbyggerier.

Det er Constructa – rådgivende ingeniører og arkitekter – der står bag formgivningen af huset, der er opført i samarbejde med Vejle Kommune som bygherre og udført af entreprenørfirmaet Stenhøjgaard.

Husets facon har været en stor udfordring, fordi man med en ellipseform ikke har to bjælker, der er ens.

Lise Holst Jacobsen Bygningskonstruktør, Constructa

– Det gamle klubhus lå oppe ved landevejen, men det nye ligger nu centralt på alle banerne og er trukket med ind i omgivelserne, så man er der, hvor det hele sker. På den måde får alle mere glæde af klubhuset – det bliver et samlingssted, fortæller bygningskonstruktør hos Constructa, Lise Holst Jacobsen, om baggrunden for bygningens placering.

Stor udfordring

Klubhuset er bygget i træ i samspil mellem lodrette og vandrette trælister, der er skruet fast enkeltvist. Listerne skal give en fornemmelse af ro og balance, og de smalle bredder hra gjort, at det var lettere at få facon på dem. Med de vandrette trælister skabes en dybde, som trækker kigget ud.

– Husets facon har været en stor udfordring, fordi man med en ellipseform ikke har to bjælker, der er ens. Samtidig har det været svært at målsætte de mange krumme linjer. Det betød flere dialoger end normalt, fordi det har krævet lidt ekstra at projektere helt rigtigt, siger Lise Holst Jacobsen.

Bygningens ellipseform giver udsigt til trænings- og kampbanerne med et 180-graders view, mens tagterrassen tillader et 360-graders udsyn til alle baner, så huset bliver en integreret del af fodboldmiljøet.

De udvendige skærmvægge indrammer klubhusets skulpturelle, rene linjer, samtidig med at de giver gode udendørsmuligheder, fordi væggene skaber læ. Kiosken kan hives med udenfor på den overdækkede terrasse, så bygningens liv også trækkes med ud.

Fokus på funktionalitet

Et af byggeprojektets nøgleord var funktionalitet. Klubhusets 450 kvm er effektivt udnyttet med en lige fordelingsgang, der strækker sig gennem hele huset. De seks omklædningsrum er trukket frem til hovedindgangen, mens de sekundære rum med vask og teknik er placeret bagest i huset.

– Vi arbejder tværfagligt og analyserer ned til mindste detalje, så vi sikrer, at funktionalitet og design går op i en højere enhed, siger Lise Holst Jacobsen.

Både spillere, lokale og Vejle Kommune er begejstrede for det utraditionelle klubhus, som er blevet et symbol og varemærke for Hover IF.

– Vores opfattelse er helt klart, at huset er blevet taget godt imod. Det er et lyst og indbydende omdrejningspunkt for hele klubben, som skaber nærvær og samspil med livet ude på banerne. Byggeprojektet har været en succes med stor inddragelse, og klubben har taget ejerskab fra dag ét, siger projektleder i Vejle Kommune, Peder Tind.

Pressefoto.
Pressefoto.
Pressefoto.
Pressefoto.
Pressefoto.
Pressefoto.

Relateret indhold