Danmarks smukkeste herregård’ står til stor makeover

Planen, der skal fremtidssikre Voergaard Slot i Nordjylland, omfatter blandt andet genopretning af renæssanceankomst, etablering af ny broforbindelse over voldgrav, et nyt orangeri, skovfornyelse, nye uderum og bedre adgangsforhold.
Først og fremmest skal sandstensportalen sikres for eftertiden, men tankerne går videre end det.
Først og fremmest skal sandstensportalen sikres for eftertiden, men tankerne går videre end det.

Helt tilbage i 1588 åbnede Voergaard Slot, der sidenhen – i 1918 – blevet fredet. I 2018 blev slottet af foreningen Historiske Huse præmieret som ‘Danmarks smukkeste herregård’, men i de seneste seks årtier er der ikke gennemført større renovering.

Men det bliver der ændret på nu.

– Planen skal først og fremmest sikre Ingeborg Skeels sandstensportal for eftertiden, men tankerne er mere omfattende end som så, fortæller Anker Laden-Andersen, der er formand for Den grevelige Oberbech-Clausen-Peanske Familiefond, der siden begyndelsen af 1960’erne har ejet og drevet Voergaard Slot.

Ikke alt på samme tid

Planerne går blandt andet på at genoprette den fornemme renæssanceankomst til slottet, etablere en ny broforbindelse over den vestlige del af voldgraven, bygge et orangeri og anlægge en turneringsbane, hvortil kommer skovfornyelse, nye uderum og bedre adgangsforhold.

– Ikke alt kan eller skal gennemføres på samme tid, så vi har besluttet at lægge ud med detailplanlægning af arbejdet med sandstensportalen og forbedring af adgangsforholdene foran slottet, som begge dele er meget synlige delprojekter, siger Anker Laden-Andersen og fortæller, at blot sandstensarbejderne med en anslået pris på godt 28 mio. kroner er den største enkeltpost i planen.

Sandstensarbejder vigtige for fredningsværdier

Særligt omkring østportalen er konstateret kraftig nedbrydning i sandstensarbejderne, der i årenes løb er repareret med svingende kvalitet, hvorfor der nu er behov for større indgreb.

Ifølge Slots- og Kulturstyrelsen er renæssancearkitekturens sandstensarbejder vigtige for Voergaard Slots ydre fredningsværdier, ligesom de er af national kulturhistorisk værdi:

– I første omgang skal vi have registreret alle sandstensarbejderne, så vi senere kan genskabe dem, og så skal vi have istandsat portal, fortæller Anker Laden-Andersen.

Har brug for kapital

Det samlede projekt beløber sig til mindst 60 mio. kroner, hvilket fonden ikke har kapital til.

Derfor er man nu ved at afsøge mulighederne for ekstern medvirken blandt andet fra nationale velgørende fonde:

– Netop fordi der er tale om så stor en plan, har vi valgt at dele den op i en række enkeltprojekter, som vi kunne realiseres uafhængigt af hinanden og i takt med, at vi får den fornødne finansiering på plads, siger formanden, der glæder sig over en positiv forhåndsinteresse.

Relateret indhold