Vinderstrategi bringer vinduer videre

Oftest ender udtjente glasruder deres liv på genbrugspladsen, men elever på Hansenberg sikrer gamle vinduer fra Marielundskolen en bedre skæbne.
Væksthus-byggerne er nederst fra venstre, smedefaglærer Peter Ranzau, Oscar, Mathias, Thor, tømrerfaglærer Per Madsen, mens det øverst oppe er Kevin, Kasper, Mads, der står klar til at udfolde Kolding Kommunes bæredygtighedsmål. Foto: Hansenberg.
Væksthus-byggerne er nederst fra venstre, smedefaglærer Peter Ranzau, Oscar, Mathias, Thor, tømrerfaglærer Per Madsen, mens det øverst oppe er Kevin, Kasper, Mads, der står klar til at udfolde Kolding Kommunes bæredygtighedsmål. Foto: Hansenberg.

Marielundskolen i Kolding bliver i denne tid renoveret med blandt andet nye vinduer.

De 27 år gamle vinduer lever ikke op til nutidens høje energikrav, og er skiftet ud med topmoderne trelags termovinduer. Sædvanligvis betyder det, at entreprenøren får besked på at aflevere de gamle vinduer på genbrugspladsen.

Men byggetekniker Holger Iversen var vaks ved havelågen og kontaktede i stedet sin kollega Stella Steen Jensen. Hun står i spidsen for Kommunens satsning på cirkulær økonomi, der blandt andet har fokus på at genbruge materialer i stedet for at smide dem ud. Hun greb på stedet muligheden for at forlænge de 164 vinduers levetid.

– Selv om vinduerne er utidssvarende og ikke kunne isolere skolen tilstrækkeligt mod kulde, kan de sagtens få en ny funktion. Som cirkulær økonomi-kommune vil vi rigtig gerne gå forrest og vise de muligheder, der er for at give gamle materialer nyt liv, fortæller Stella Steen Jensen. Hun kom i kontakt med faglærer Per Madsen fra Hansenberg, der straks sagde ja tak til en tredjedel af vinduerne. De passer nemlig som fod i hose til et tre uger langt uddannelsesforløb for EUD og EUX-elever, der handler om bæredygtigt byggeri.

Vinduer bliver til væksthuse

På Hansenberg fik eleverne en opgave, hvor de skulle designe og udføre et produkt, hvor der skulle indgå genbrugsmaterialer. Eleverne designede både højbede og fire væksthuse.

– De gamle vinduer passer perfekt ind i tankegangen omkring faget bæredygtigt byggeri, hvor vi blandt andet laver produkter med genbrugsmaterialer. Vi har fået et såkaldt ressourcepas fra Kommunens RE:DIRECT-projekt, hvor vi kan hente materialer på genbrugspladsen. Eleverne har været fyr og flamme, er gået all in på opgaven og har fx fundet en dør på genbrugspladsen til væksthusene, fortæller Per Madsen.

Når væksthusene er helt færdigbyggede, skal de placeres i Kommunens terapihave, i en daginstitution og på to skoler, Sanseslottet i Vonsild, Sjølund-Hejls Skole og Kongsbjergskolen i Lunderskov.

Udover Hansenberg har renovationsafdelingen i Kolding Kommune også fået en tredjedel af vinduerne. De skal meget passende bruges i det nye genbrugscenter på Bronzevej som rumdeler i det nye byggeri. Den sidste tredjedel af vinduerne indgår i et samarbejde med Hedensted Kommune omkring cirkulær økonomi.

Relateret indhold