Om hovedentreprenørs pligt til at føre tilsyn med underentreprenør

Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.
Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.

Hovedentreprenøren har som udgangspunkt ikke pligt til at føre tilsyn med sin underentreprenør.

Indledning

Det normale i et entrepriseforhold mellem en hovedentreprenør og en underentreprenør er, at hovedentreprenøren ikke påtager sig nogen særlige tilsynsopgaver vedrørende underentreprenørens arbejde. Underentreprenøren er således som udgangspunkt selv ansvarlig for at udføre sit arbejde korrekt.

I tilfælde, hvor underentreprenørens arbejde viser sig at være mangelfuldt, ses det til tider, at underentreprenøren gør gældende, at bygherren eller dettes tilsyn burde have opdaget, at underentreprenørens udførelse ikke var håndværksmæssigt korrekt og at underentreprenøren derfor ikke er ansvarlig for manglen.

Sagen

I kendelsen gengivet i TBB 2017.601 var en underentreprenørs montering af gulvvarmeledninger ovenpå nogle rio-net mangelfulde, idet fødeslangerne ikke var isoleret. Underentreprenøren gjorde bl.a. gældende, at hovedentreprenøren havde svigtet sin tilsynsforpligtelse, ligesom hovedentreprenøren havde ansvaret for, at udlægningen af gulvvarmerørene skete håndværksmæssigt korrekt.

Voldgiftsretten fandt derimod, at der ikke var grundlag for at antage, at hovedentreprenøren havde svigtet nogen tilsynsopgave vedrørende VVS-entreprisen, ligesom der ikke var grundlag for at fastslå, at hovedentreprenøren havde været klar over, at fødeslangerne blev eller ville blive udlagt uden forskriftsmæssig isolering.

Konklusion

Hovedentreprenøren har kun pligt til at kontrollere underentreprenørens arbejde, hvis dette er aftalt mellem parterne.

Hovedentreprenøren vil dog alligevel kunne i falde ansvar, hvis han konkret bliver opmærksom på fejl og mangler, og undlader at gøre underentreprenøren opmærksom herpå, eller decideret har godkendt den mangelfulde udførelse eller de mangelfulde materialer. Selvom manglerne dog kan henføres til underentreprenøren, vil hovedentreprenøren alligevel være ansvarlig over for sin bygherre. Hovedentreprenøren må derefter selv videreføre sit krav mod sin underentreprenør.

Relateret indhold