Kom med din gode idé

Frem til 7. april er der mulighed for at søge finansiel støtte fra Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) til perspektivrige og innovative projekter indenfor energiteknologi.
Nu er der mulighed for at søge finansiel støtte fra Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram. Foto: Colourbox.
Nu er der mulighed for at søge finansiel støtte fra Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram. Foto: Colourbox.

Der har været skrevet og sagt meget omkring reduktioner i EUDP-programmet. Klart ligger det nu, at der i år gennemføres en EUDP-ansøgningsrunde, hvor der er 170 millioner kroner til støtte af udviklingen af ny energiteknologi. Det fremgår af Energistyrelsen.

Der er flere eksempler på bygningsintegrerede teknologier, der gennem årene har modtaget støtte fra EUDP. Som tidligere skrevet her på sitet har ordningen blandt mere støttet udviklingen og demonstrationen af solceller til røde tegltag samt bygningsintegreret solceller. Dette er projekter, som i høj grad har været afhængige af støtten fra EUDP.

EUDP og Dødens dal

Det er formålet med EUDP at fremme uafhængigheden af fossil energi, der skal indfries i 2050. Dette gøres med finansiel støtte til udviklingen og demonstrationen af ny energiteknologi, der mindsker afhængigheden fossil energi, skriver Energistyrelsen.

Da to tredjedele af energiforbruget i Danmark udgøres af bygningsopvarmning og -køling, er der traditionelt set ofte givet støtte til bygningsintegreret teknologi, der fremmer energieffektiviseringen. Varmpumper, brugsvandspumper og solceller er blot et udtræk af disse.

I erkendelse af at processen fra idé til gennemtestet produkt og markedsintroduktion er lang og kostbar, fokuserer EUDP på de dyrere poster i processen herunder udvikling og demonstration. Pga. omkostningerne kan perspektivrige projekter strande i ?dødens dal?, da der ikke er de fornødne midler til gennemførelse, skriver Energistyrelsen.

Ansøgninger indsendes via Energistyrelsen ansøgningsportal her.

Relateret indhold