Danske Cobe transformerer forladt stålværk til levende bydel

Det historiske Krulli stålværk i Tallin skal med dansk assistance transformeres til en sprudlende bydel. Cobe vil genanvende både bygningsdele og materialer.
Stålværket Krulli har stået tomt i en årrække men bliver midlertidigt brugt til kunstudstillinger, koncerter og sportsaktiviteter. Om tre år forventes det 15.000 kvm store innovationscenter at stå klar. Visualisering: Cobe

Den danske arkitektvirksomhed Cobe kan det der med at transformere tidligere industrielle, rå havnearealer til nye, levende bydele. Både herhjemme og i udlandet. Et af de mest fremtrædende udenlandske eksempler er Deutzer Hafen i Køln, hvor byens gamle industrihavn i disse år transformeres til en ny bydel ved Rhinen.

Også i tyske Bremen har Cobe været på spil i forbindelse med omdannelsen af byens tidligere industrihavn. Den er transformeret til et nyt byområde – ligesom med den københavnske Papirøen, som Cobe også står vandt masterplanen på.

Og der blev liv. De gamle industrihaller, der blev opført i 1899, får nyt liv med danske Cobes mellemkomst. Visualisering: Cobe

Ud over Papirøen har Cobe bl.a. markeret sig med de store byudviklingsprojekter Nordhavn, der nu står færdigt, og den grønne og bilfri Jernbanebyen – også i København. Nu er turen kommet til det gamle stålværk Krulli i Estlands hovedstad Tallinn. Det skal med dansk hjælp transformeres til en levende bydel, der både hylder stedets historie og bringer nyt liv til det tidligere industriområde.

Har stået ubenyttet hen i mange år

Stålværket har siden 1899 været en central del af Tallinns industrihistorie, men har stået ubenyttet hen i mange år. I dag bruges området midlertidigt til bl.a. kunstudstillinger, koncerter og sportsaktiviteter, ligesom grønne oaser er vokset frem i og omkring de forladte bygninger.

Krulli rummer en skattekiste af materialer, bygningsdele og byggerier, der blot venter på at blive genanvendt og transformeret.

Grundlægger af Cobe, Dan Stubbergaard

Cobe blev i 2023 udvalgt til at tegne en masterplan for det tidligere stålværk. Der er derfor sat danske fingeraftryk på både specifikke transformationsprojekter i bydelen, det omkringliggende landskab og byrummene.

Prioriterer biogene løsninger

Cobe har valgt at fokuserer på at transformere de eksisterende bygninger og genanvende bygningsdele og materialer fra stedet – i stedet for at bygge nyt fra grunden, fortæller grundlægger af Cobe og professor på Harvard University, Dan Stubbergaard:

Læs også

Grøn fletning vil sno sig gennem Egedals nye Landskabsby

– I en tid præget af klimaforandringer og knappe ressourcer er det mest bæredygtige projekt altid dét, der allerede er bygget. Krulli rummer en skattekiste af materialer, bygningsdele og byggerier, der blot venter på at blive genanvendt og transformeret. Vores mål har været at give området nyt liv og lade det blive en dynamisk del af Tallinns fremtid – alt sammen ved at transformere det, der allerede findes, siger han og tilføjer:

Der er god plads og højt til loftet i det gamle stålværk. Det skaber mulighed for en levende bydel med caféer, butikker, atelier, ophold og co-working-spaces. Visualisering: Cobe

– Vi har arbejdet med et klart hierarki for transformationen, hvor vi først og fremmest genanvender de eksisterende bygninger. Hvis det ikke er muligt, anvender vi genbrugte materialer fra stedet. Skal der tilføjes nye materialer, prioriterer vi biogene løsninger, og som sidste mulighed ser på nye materialer, der skal kunne genanvendes i fremtiden.

Læs også

Nu indvies Københavns nye, frodige åndehul

Skal summe af byliv

Projektets første milepæl bliver etableringen af et innovationscenter, der er en central del af masterplanen. Her skal tre industrihaller på sammenlagt 15.000 kvm transformeres til et offentligt samlingssted for brugere af og beboere i bydelen.

Masterplanen dækker 10,2 ha. Innovationscenteret i de tre gamle industrihaller bliver på 15.000 kvm. Foto: Cobe

De forladte haller, som engang husede maskiner til stålproduktion, skal som innovationscenter summe af byliv med caféer, butikker, atelier og co-working-spaces.

Innovationscenteret forventes at stå færdigt i 2027.

Krulli, Tallinn, Estland

Bygherre: Krulli Kvartal

Funktion: Transformation af tidligere stålværk til ny bydel samt design af innovationcenter

Størrelse: 10,2 ha masterplan og 15.000 kvm innovationscenter

Status: Cobe blev tildelt opgaven i 2023. Innovationscenteret forventes at stå færdig i 2027

Designarkitekt: Cobe

Lokal arkitekt: Koko Architects

Ingeniører: Buro Happold, Estkonsult, Virtex, Rovalis, Edin og VPprojekt

Kilde: Cobe

Relateret indhold