COBE vinder masterplan for Papirøen

COBE har vundet By & Havns projektkonkurrence om en ny masterplan for Papirøen.
I dommerkomitéens betænkning beskrives COBEs projekt som konkurrencens absolut stærkeste bud. Illustration: COBE.
I dommerkomitéens betænkning beskrives COBEs projekt som konkurrencens absolut stærkeste bud. Illustration: COBE.

Deltagere i konkurrencen

  • Henning Larsen + Entasis + Büro Happold + Man Made Land Bohne Lundqvist Mellier + Momentum
  • COBE + Inside Outside. + Via Trafik Rådgivning + Transsolar Energitechnik
  • C.F. Møller + Tredje Natur + Grontmij + Rekommanderet
  • Adept + Karres en Brands landschapsarchitecten + UiWe + Orbicon + Max Fordham LLP
  • Polyform + Holscher Nordberg + Alectia + Cityformation
  • OMA + SLA + ÅF – Hansen & Henneberg + Transsolar Energitechnik
  • MVRDV + BCVA + GHB Landskab

COBE har i samarbejde med Inside Outside, Via Trafik Rådgivning og Transsolar Energitechnik vundet konkurrencen om en ny masterplan for Christiansholm – i daglig tale Papirøen – med projektet ‘Københavns haller’. Det oplyser By & Havn.

Syv bredt sammensatte teams var prækvalificeret til konkurrencen om projektet i Københavns inderhavn. Konkurrencen blev skudt i gang i oktober 2015, og opgaven for de syv teams har været at give et bud på en masterplan for byggeri af boliger, erhverv og offentlige institutioner – herunder en svømmefacilitet med mulighed for også at rumme andre kulturformål, som opføres af Københavns Kommune.

Dette er en drømmeopgave, og vi er utrolig glade for og stolte af have vundet netop denne konkurrence om udviklingen af et helt unikt sted i København.

Dan Stubbergaard Kreativ direktør, COBE

En drømmeopgave

– Dette er en drømmeopgave, og vi er utrolig glade for og stolte af have vundet netop denne konkurrence om udviklingen af et helt unikt sted i København, hvor vi selv har vores tegnestue. Papirøen er på få år blevet en af de største bylivsdestinationer i København. Denne københavnske succeshistorie bygger vi videre på i vores forslag med etableringen af Københavns nye haller, der i fremtiden fortsat kan bruges som et nyt folkeligt og kulturelt samlingspunkt i havnen i unikke arkitektoniske rammer, siger Dan Stubbergaard, indehaver og kreativ direktør hos COBE.

Nye haller

Forslaget går i korthed ud på, at eksisterende haller erstattes af en række nye haller, der omkranser et indre grønt rum kaldet ‘den grønne hal’. Stueetagen rummer offentligt tilgængelige funktioner og erhverv med det kommende svømmeanlæg placeret i det nordvestlige hjørne.

– Det er et rigtig spændende vinderforslag. Vi har tidligere været i dialog med københavnerne omkring Papirøens fremtid, og det vil vi også fremover. Papirøen skal være et sted for alle københavnere og Københavns turister, siger overborgmester Frank Jensen.

Oven på de nybyggede haller bygges boliger i en randbebyggelse, der i skala og i forholdet til det indre grønne rum i sin rummelighed kan minde om Dronningegården i det centrale København. Stort set alle boliger får vandudsigt, og forslaget arbejder med meget varierede boliger – lige fra husbåde til boliger i flere planer.

Stort skridt videre

– Vi kender COBE som en professionel samarbejdspartner, bl.a. fra udviklingen af Nordhavn. Med vinderforslaget er vi kommet et stort skridt videre i udviklingen af Christiansholm, der med sin placering midt i havnen lige over for skuespilhuset er Inderhavnens kronjuvel. Vinderprojektet er et stærkt og visionært bud på et nyt bykvarter med Københavns Kommunes svømmefacilitet, byliv, boliger og en samlende havnepromenade, siger adm. direktør Jens Kramer Mikkelsen, By & Havn.

Christiansholm har en af de mest attraktive og centrale placeringer i København og udgør en af de sidste byggemuligheder i Inderhavnen. I de seneste år er øen kraftigt revitaliseret i kraft af, at de gamle lagerfunktioner ophørte, og en række kreative firmaer – bl.a. Experimentarium og Copenhagen Street Food – er flyttet midlertidigt ind på øen.

Bygbart forslag

I de kommende måneder skal masterplanforslaget kvalificeres i et samarbejde mellem konkurrencevinderne, By & Havn, Københavns Kommune og selskabet CØ P/S, som skal stå for den kommende udvikling.

By & Havn har siden 2012 haft en samarbejdsaftale med CØ P/S, som består af Unionkul Holding, Nordkranen og Danica Ejendomme. Aftalen sikrede blandt andet, at der blev igangsat midlertidige aktiviteter på Christiansholm frem til det tidspunkt, hvor udviklingsplanerne kan realiseres og ejendommene jf. aftalen sælges til CØ P/S.

– Vi ser med glæde frem til at starte udviklingsprocessen med projektet ‘Københavns haller’. COBEs masterplan er velovervejet og bygbar, samtidig med at den er et fint bidrag til inderhavnen, siger direktør Klaus Kastbjerg, Unionkul Holding på vegne af CØ P/S.

Relateret indhold