Udtjente faldstammer får lov til at blive

En række ejerforeninger og boligselskaber i Randers har valgt at få strømpeforet faldstammer og ventilationskanaler i stedet for at få dem udskiftet.
Ifølge Aarsleff, ligger besparelsen på omkring 30 procent, hvis man vælger strømpeforing i stedet for udskiftning af gamle faldstammer. Pressefoto.
Ifølge Aarsleff, ligger besparelsen på omkring 30 procent, hvis man vælger strømpeforing i stedet for udskiftning af gamle faldstammer. Pressefoto.

Boligselskabet Randers Bolig, Ejerforeningen Mølletoften 2-10 og E/F Elmely er blandt en række boligselskaber og ejerforeninger i Randers, der for alvor har fået øjnene op for højteknologiske løsninger til renovering af faldstammer og ventilationskanaler.

I stedet for at udskifte de gamle og gennemtærede køkken- og toiletfaldstammer, så har blandt andet Mølletoften 2-10 netop fornyet de nedslidte faldstammer med en indvendig polyesterforing, også kaldet en Aarsleff Strømpeforing. En hurtigere og mere effektiv metode end ved traditionel udskiftning. Man etablerer simpelthen et nyt rør inde i det gamle rør.

Færre gener

– Det er en effektiv løsning og med langt mindre gener for os beboere end ved udskiftning. Samtidig er det både samme kvalitet som nye og en økonomisk fordelagtig løsning, fordi vi ikke længere skal bruge penge på reetablering af køkkener, vægge samt gulve i badeværelser., forklarer Knud- Erik Kjærgaard, der er formand for Mølletoften 2-10.

Renoveringen af de gamle køkken- og toiletfaldstammer i blokkene i Mølletoften, der er bygget i 1974, sker samtidig med, at der skiftes vandrør og varmemålere. Selve renoveringen af samtlige 30 faldstammer er foretaget i en periode over fem uger. Hvis de skulle udskiftes, ville det have taget 30 uger.

Fokus på boligblokke

Det er entreprenørvirksomheden Per Aarsleff A/S, der har specialiseret sig i strømpeforingsteknikken, der har udført strømpeforingerne. Ifølge projektansvarlig Brian Højlund, så er det først og fremmest boligblokke fra tresserne og halvfjerdserne, der i øjeblikket er stor fokus på at renovere.

– Hvis man lige som i Mølletoften opdager problemerne i tide og undgår faldstammerne falder helt fra hinanden, så viser vores beregninger, at det er muligt at forny for 30 procent mindre udgifter i forhold til traditionel udskiftning, fordi reetableringsudgifter til murer, tømrer, maler og i visse tilfælde genhusning er ret omkostningstungt, forklarer Brian Højlund.

Styrke som nye

Med strømpeforingsteknikken, hvor en imprægneret polyesterfilt krænges ind i nedslidte faldstammer og efterfølgende hærdes ud og bliver til et rør, forstærkes de eksisterende faldstammer og afgreninger, så de har styrke som nye.

Aarsleff fortæller, at deres strømpeforing er testet hos Teknologisk Institut og har en forventet levetid på op til 100 år.

Relateret indhold