Tvunget til kæmpe altan-udskiftning

Ældre andelsboligforening i Vanløse fik udskiftet deres altaner, der var i fare for at brase sammen.
De gamle altaner var slidt op og måtte udskiftes for ikke at udgøre en sikkerhedsrisiko. Foto: Gaihede.
De gamle altaner var slidt op og måtte udskiftes for ikke at udgøre en sikkerhedsrisiko. Foto: Gaihede.

Efter i lang tid at havde været lukket inde i lejligheden kan beboere i Andelsboligforeningen Damsøvænget i Vanløse nu igen gå ud på deres altan – nyde solen, den friske luft og vande deres planter i blomsterkassen. Altanerne er udskiftet, og det har været en stor renovering. Det skriver rådgiveren for renoveringen Gaihede, ingeniører & arkitekter i en pressemeddelelse.

Ejendommen er en gul murstensbygning i tre og fire etager – bygget i 1938. Bygningen er bevaringsværdig i kategori SAVE 4, og må derfor kun renoveres efter særlige regler.

Bygningen er bevaringsværdig, da den er en del af den københavnske arbejderhistorie. De første beboere var arbejdere i de københavnske brokvarterer, der skulle ud til luft og lys i forstæderne.

Ud over at ejendommen er en del af vores fælles historie, hører den desværre også en til en anden og mere negativ kategori.

Stigende tendens

Den er en af de ejendomme, hvor altanerne kan være meget nedslidte med risiko for at brase sammen, fortæller projektchef i Gaihede, Henrik Bjørndal, der har fået projektet i Vanløse i mål.

– Som rådgiver støder vi i stigende grad ind i ældre ejendomme, hvor altanerne er konstrueret på en sådan måde, at de i dag ikke længere er sikre at opholde sig på. Igennem de seneste par år har vi i samråd med eksperter fra DTU, Force Technology og SBi anbefalet flere ejendomsejere at lukke en række altaner i hovedstaden af hensyn til beboernes sikkerhed, fortæller projektchefen.

Rådgivningsfirmaet har gennem årene fået en stor erfaring med den slags sager, og bliver brugt af byggemyndighederne på området – blandt andet Statens Byggeforskningsinstitut – SBi, som er i gang med at formulere en ny SBi-anvisning på altanområdet.

Henrik Bjørndal er i løbende dialog med dem.

– Det er en tung beslutning at skulle udskifte altaner med omfattende konsekvenser, så derfor drøfter vi det grundigt med de forskellige parter, inden vi anbefaler noget. Ofte er det desværre umuligt at renovere de nedslidte altaner, da de alvorlige skader er inde i betonbund-konstruktionen. I en række sager, vi er i gang med nu, er det de altafgørende bærejern inde i bunden af altanen, der er korroderet efter indsivning af fugt i sådan en grad, at de ikke kan renoveres og må udskiftes” siger Henrik Bjørndal.

Inden for de seneste år har der i Danmark været to tragiske ulykker, hvor den type altan braste sammen med personer på, så der er stor offentlig fokus på emnet.

Opbakning fra beboere

Andelsboligforeningens bestyrelsen havde allerede i 2015 lukket en altan på grund af meget dårlig stand. Så da eksperterne i 2016 dødsdømte altanerne hos AB Damsøvænget, var bestyrelsen afklaret.

-Det var ikke andet at gøre end at gå i gang. Vi var enige i bestyrelsen. Der var kun en vej at gå, og der fremlagde vi for foreningen, fortæller formand Bente Hansen.

Efter orienteringsmøder og en grundig gennemgang af byggeprojekt og økonomi, gik det op for beboerne, at det var en nødvendig proces. Og så blev projektet skudt i gang.

En langstrakt proces er nu endelig afsluttet.

– Vi er meget tilfredse med, at vi har haft en rådgiver til at styre projektet. Det er for kompliceret til, at vi kunne have klaret det alene med en altanentreprenør. I dag er vi ved at være i mål, og det betyder så meget. Altaner giver en livskvalitet, som vi ikke kan undvære, slutter formand Bente Hansen.

Gaihede - Damsøvænge
Gaihede – Damsøvænge
Gaihede - Damsøvænge
Gaihede – Damsøvænge

Relateret indhold