Nye bankkrav gør det endnu sværere for små virksomheder at låne

Erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri. Pressefoto: Ricky John Molloy.
Erhvervspolitisk direktør Torben Liborius, Dansk Byggeri. Pressefoto: Ricky John Molloy.

Det er et udkast til en ny vejledning fra Finanstilsynet med krav til bankerne om at polstre sig endnu bedre, der ser ud til at gøre det sværere for især for mindre virksomheder i yderområderne at skaffe penge på lånemarkedet. Krav, der i høj grad vil ramme de virksomheder, som i forvejen har det vanskeligst.

I Dansk Byggeris nye konjunkturbarometer er der en klar sammenhæng mellem virksomhedernes størrelse og hvor positivt, de opfatter deres adgang til finansiering. 65 procent af de store bygge- og anlægsvirksomheder med over 100 ansatte vurderer, at de har gode muligheder for at låne. Mens tallet er helt nede på godt 20 procent, når man spørger de helt små virksomheder i branchen.

Forskellen mellem store og små virksomheder er bemærkelsesværdig, og det er bekymrende. Ikke mindst fordi de nye krav fra Finanstilsynet vil øge den ubalance, der er i forvejen mellem land og by og store og små virksomheder.

En ommer

Derfor opfordrer Dansk Byggeri Finanstilsynet til at ændre udkastet til de nye krav og tage mere individuelle hensyn til de enkelte bankers situation og risici i stedet for at lægge samme kapitalkrav ned over alle.

Hvis vi fortsat ønsker, at de mindre virksomheder skal kunne leve og tage lærlinge i hele landet, så er der mørke skyer på himmelen. Og de er mere mørke, end de burde være, fordi der både er udsigt til lavere vækst og strammere krav fra Finanstilsynet til bankerne, når de skal yde lån.

Hvis Finanstilsynets udkast til nye kapitalkrav bliver en realitet, vil de træde i kraft ved årsskiftet.

Relateret indhold