Hvor langt mon viljen rækker?

Fleming Frederiksen, formand for Arbejdsgiverne
Fleming Frederiksen, formand for Arbejdsgiverne

Regeringen skriver i deres regeringsgrundlag, at de ønsker udvikling i hele landet. En offensiv regional- og landdistrikspolitik kalder de det. Udfordringen er, at der mest skabes nye job i hovedstaden og de store byer, samtidig med at arbejdspladserne forsvinder i landdistrikterne.

For at bremse den udvikling vil man placere flere statslige arbejdspladser udenfor hovedstadsområdet. Derudover vil man invitere den finansielle sektor til en dialog om bedre lånemuligheder. Regeringen vil fjerne de barrierer, der i dag hindrer fremgang i hele landet og en ny strategi vil blive fremlagt inden Folketingets åbning.

I Arbejdsgiverne glæder vi os. Hvis regeringen formår at sætte handling bag ordene, vil det gøre en afgørende forskel. Og der er hårdt brug for, at man giver udviklingen i landdistrikterne en smule medvind. Mange virksomheder i landdistrikterne har et enormt potentiale, og kræver ikke særbehandling. De vil være glade, hvis bare de kunne opnå de samme rammevilkår som virksomhederne i de største byer.

Svært at låne penge

Virksomhedernes største udfordring er ofte, at de har problemer med at finde finansiering. Det er simpelthen sværere at låne penge, hvis man bor i landområderne. Selv solide virksomheder, der har drevet en god og rentabel forretning i årtier, får ofte nej i banken og i realkreditinstituterne, når de kommer med planer om at udvide. På den måde fastholder man virksomheder og landsdele på samme niveau og bremser væksten. Det skal der gøres noget ved.

Her bliver det interessant at følge, hvad der konkret kommer ud af målsætningerne i regeringsgrundlaget. Politikerne har jo ikke tidligere formået at stille ordentlige krav til bankerne – end ikke i forhandlingsgunstige situationer som ved bankpakkerne. Men måske man er mere opmærksom nu.

Udflytningen af statslige arbejdspladser bliver helt sikkert ikke uden en kamp. Regeringen har da også taget de automatiske forbehold med formuleringer, som at “de vil arbejde for”, at der placeres flere statslige arbejdspladser udenfor hovedstadsområdet. Men noget kommer der til at ske. Det bliver spændende at følge, hvor langt viljen rækker hos regeringen.

Relateret indhold