Milliardprojekt med tårn på 280 meter rykker et lille skridt nærmere

Hvis den politiske proces ellers kommer videre i 2019, er kæmpeprojektet H.C. Andersen Adventure Tower kommet lidt tættere en realisering.
Det store højhus skal tegnes af BIG. Illustration: H.C. Andersen Tower.
Det store højhus skal tegnes af BIG. Illustration: H.C. Andersen Tower.

I foråret blev projektet skudt til hjørne af Københavns Kommune. Men nu skriver Ejendomsudviklingsselskabet H.C. Andersen Adventure Tower (HCAAT) i en pressemeddelelse, at de har indgået en betinget grundkøbsaftale med By & Havn.

Projektet omfatter en forlystelses- og oplevelsespark samt højhus på op til 280 meter og cirka 200-300 almene ungdomsboliger på et areal op til 103.500 kvadratmeter i Ydre Nordhavn.

Det samlede projekt omfatter op til 155.250 byggeretter, og opførelsen vil kræve en privat investering på cirka 6,5 milliarder kroner. I første fase skal der investeres cirka 55 millioner kroner til udvikling af projektet frem mod lokalplan.

Ifølge pressemeddelelsen bliver Bjarke Ingels Group ansvarlig for helhedsarkitekturen, og BIG har valgt også at investere i HCAAT-projektet.

Åbner tidligst i 2027

Grundkøbsaftalen er betinget af, at Københavns Kommune vedtager igangsættelsen af planprocessen primo 2019, som gør det muligt at vedtage en lokalplan for projektet i 2021.

Projektering- og byggeperioden er forventeligt på seks til syv år fra vedtagelsen af lokalplanen, vurderer rådgivningsvirksomheden Rambøll.

Ibrugtagning af forlystelses- og oplevelsesparken og højhus-bygningen må af hensyn til trafikafviklingen ikke ske før 2027, hvor Nordhavnstunnellen forventes åbnet. Det er en præmis for grundkøbsaftalen, at der af hensyn til trafikafviklingen er samtidighed i ibrugtagningen mellem forlystelsesparken og Nordhavnstunnellen.

– Vi har nu indgået en betinget grundkøbsaftale med By & Havn, som lever op til de forudsætninger for en videre lokalplanproces for HCAAT-projektet, som Teknik- og Miljøudvalget vedtog på deres møde den 1. oktober 2018. Vi er nu i dialog med investorer om finansieringen af første projektfase frem til eventuel vedtagelse af lokalplanen, siger Kurt Immanuel Pedersen, administrerende direktør for HCAAT-projektet.

Teknik- og miljøudvalget vedtog på mødet i oktober 2018 en protokolbemærkning, hvori der kræves “sikkerhed for samtidighed mellem ibrugtagning af byggeriet og ibrugtagning af Nordhavnstunnellen” forud for igangsættelsen af lokalplanarbejdet. Denne sikkerhed for, at HCAAT-projektet ikke ibrugtages før åbningen af Nordhavnstunnellen, er i den betingede grundkøbsaftale reguleret ved en klausul, som gør, at HCAAT afkræves betaling af en betydelig bod ved ibrugtagning før, Nordhavnstunnellen er åbnet.

Valg af skitseforslag i 2019

– Vi indleder nu næste fase i samarbejdet med Københavns Kommune og By & Havn, hvor HCAAT-teamet skal levere tre skitseforslag, hvoraf et skitseprojekt skal udvælges i samarbejde mellem parterne og efterfølgende indarbejdes i den forventede lokalplan. Startredegørelse forventes vedtaget i oktober 2019, såfremt der er politisk opbakning til skitseprojektet og opbakning til at arbejde videre frem mod lokalplan for HCAAT-projektet i 2021, siger Kurt Immanuel Pedersen.

Der etableres almene boliger med et areal på mellem 6250 og 10.000 kvadratmeter. De almene boliger vil blive etableret som ungdoms- og kollegielignende boliger, hvoraf en andel målrettes unge med særlige udfordringer. H.C. Andersens Adventure Tower vil indgå i et forpligtende socialt samarbejde, som skal give beskæftigelse til udsatte unge.

Byggerierne samt forlystelses- og oplevelsesparken etableres midt i en grøn offentlig park med træer, opholdspladser og grønne attraktioner både rundt om og på tagene af de enkelte bygninger.

Designet af parken gennemføres af landskabsarkitekterne fra SLA.

Relateret indhold