I en ny rapport fastslår Cevea, at små og mellemstore virksomheder kan tjene på at ansætte akademikere til at udvikle virksomhederne, og selv om flere og flere højtuddannede er på vej ud i SMV’erne, er der stadigvæk et stort udviklingspotentiale. I dag er der ansat akademikere i 16 procent af virksomhederne mod 12 procent i 2015, og det glæder vicedirektør i SMVdanmark Jakob Brandt.
– Det er godt for SMV’erne, dansk økonomi og akademikerne, at vi har fået langt flere akademikere ud i de mindre virksomheder. Virksomhederne, der investerer i at ansætte en akademiker, sætter gang i en udvikling, der gør dem mere konkurrencedygtige, siger Jakob Brandt i en pressemeddelelse.
Ifølge Kristian Weise, der er direktør for Cevea, skyldes det store potentiale, at der ved ansættelse af en langtuddannet bliver mulighed for et rigere samspil mellem faggrupperne.
– Når først de højtuddannede er ansat, får de hurtigt et stort ansvar og bidrager bl.a. med forbedrede arbejdsgange og produktudvikling. Og det er særligt oplevelsen, at dygtige faglærte og akademikere skaber værdi sammen, fordi de kan noget forskelligt, siger Kristian Weise i en pressemeddelelse.
Barrierer mellem SMV og akademiker
Der er dog stadigvæk nogle ting, der står mellem SMV’erne og akademikerne. Selv om 56 procent af virksomhederne ikke har oplevet nogle udfordringer eller barrierer, så mener 19 procent dog stadigvæk, at de langtuddannede skal have for meget i løn.
25 procent siger derudover, at de har problemer med at udfakturere deres timer. Rapporten peger på, at det kan være, fordi de langtuddannede ikke arbejder direkte med produkterne. Ifølge Cevea rapporten kan det da også være svært at finde opgaver og løn til de langtuddannede, men det kan svare sig i længden.
– Direktørerne og deres ansatte peger på, at økonomien kan være en udfordring for at ansætte en langtuddannet, og at de har en forventning om, at en langtuddannet skal have en høj løn. Men den langtuddannede er ikke nødvendigvis så dyr, som virksomhedslederen forventer, og den langtuddannede er typisk med til at sikre nye indtægtskilder og vækst på sigt, skriver Cevea.