Stik mod alle anbefalinger: Vores hjem har vokseværk

Nye tal viser, at et gennemsnitshus nu er næsten 155 kvm stort. Nybyggede huse er i snit over 200 kvm. Men så er der også plads til vinkælder eller viktualierum.
Luftfoto af hus.
Et gennemsnitshus er nu på næsten 155 kvm. Det er 4,8 kvm større end for ti år siden. Nybyggede huse trækker gennemsnittet op. Foto: home

Drømmen om det gode familieliv lever i bedste velgående, og det kan ses på størrelsen af vores boliger, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Således er et gennemsnitshus nu næsten 155 kvm.

Det er 4,8 kvm større end for ti år siden. Samtidig bor der i gennemsnit 2,6 personer i hvert parcelhus. Det er uændret siden 2014.

Læs også

Velkomn køber 667 rækkehuse i milliardhandel

Dermed har hver person, der bor i parcel- eller stuehus, 60,2 kvm at boltre sig på. Altså lige så meget plads som i en mindre toværelses lejlighed. Det er en lille stigning i forhold til sidste år, og de seneste ti år har hver ’husboer’ fået 2,6 kvm mere rum at bo på.

Også badeværelserne er blevet større

Ejendomsmæglerne i Home oplever, at de ekstra kvadratmeter i husene ofte går til ’specialrum’ i hjemmet. Boligmarkedsanalytiker i Home, Henrik Hauthorn Jensen, siger:

– De fleste ønsker sig et stort køkken-alrum, og så skal børnene selvfølgelig have hver deres værelse – ikke noget med at dele – og værelserne vokser også, lige som badeværelserne er blevet større. Men derudover ser vi, at aktivitetsrum, spilleværelser, og hjemmearbejdsværelser er kommet på ønskesedlen. Endelig er der også nogle, der ønsker et hus med walk-in-garderobe, viktualierum eller vinkælder, siger han og tilføjer:

Husene nu og for ti år siden

  • Et gennemsnitligt hus er nu 154,5 kvm.
  • Det er 4,8 kvm større end for ti år siden.
  • Hver person har i snit 60,2 kvm hus til rådighed mod 57,6 kvm i 2014.
  • På landsplan bor der i snit 2,6 personer i hvert parcelhus. Det er uændret siden 2014.

Kilde: Danmarks Statistik / beregning: Home

– Nybyggede huse er i snit over 200 kvm, og samtidig ser vi en del huse, der bygges større f.eks. i forbindelse med en handel. Det kan være, hvor en børnefamilie overtager et ældre hus, der mangler plads til en moderne families ønsker og behov, siger Henrik Hauthorn Jensen.

Statistikken omfatter parcelhuse og stuehuse men ikke rækkehuse.

Relateret indhold