Hos Pashcal-Danmark har man netop løftet sløret for en ny app til smartphone, der gør det muligt for brugeren at opsætte en 3D-model af eksempelvis en motorvejsbro med 30.000 komponenter i 1:1 skala, og hvor det samtidig er muligt at gå rundt inden i den.
Det kommer til at blive en konkurrencefordel for den store bygge-leverandør, lyder meldingen. Teknologien hedder “augmented reality” – og den kan gå hen at blive uundværlig indenfor projekter, som Paschal understøtter i form af blandt andet forskallingsforme til støbning af betonvægge og dæk samt understøtningsstilladser til motorvejsbroer, koncertsale og hospitaler.
– Før tegnede vi udvalgte sektioner manuelt i 2D, og så talte vi det hele manuelt – altså, hvor mange søjler, dragere og så videre, vi skulle levere til kunden. Nu oplever kunderne færre fejlleverancer, og at projektet kører uden uheldige forsinkelser som følge af vores fejl, forklarer Jim Koldborg, der er CIO i Paschal.
Fejlfinding 2.0
Appen bliver et nyt værktøj til både kontrol af design ved skrivebordet og på nærmeste udendørsområde. Samtidig muliggør appen også muligt for en montør på byggepladsen at bevæge sig rundt og se, hvordan tingene skal stå eller kontrollere, at det er monteret korrekt. Derved kan man forebygge ulykker forårsaget af fejlmontage samt understøtte den bæredygtigheds-udvikling, som pågår i byggeriet, da transport til fejlleverancer og tid til udbedring af forkert monterede stilladsdele kraftigt minimeres.
– Vi kan nu levere et bedre produkt, der overordnet set sparer tid qua færre forståelsesfejl på byggepladsen, optællingsfejl fra vores side, samt at vi får belyst alle aspekter i vores stillads, og at ændringer i projektet efterfølgende er nemmere at rette, siger Jim Koldborg.
Nemt at gå til
Med en funktion. “Plug’n’plan” kan Paschal nu have de kundetilpassede modeller med i lommen ud på byggepladsen og placere dem, også før de er lavet. Det kan lade sig gøre med en augmented reality løsning, der blander virtuelt indhold med de virkelige omgivelser og giver helt nye og intuitive muligheder for interaktion og fremvisning.
-Vi undgår de uoverskuelige modeller på papirform og bringer i stedet modellerne ud i den virkelige verden, hvor de kan understøtte processer direkte i situationen. På den måde kan vi nemmere planlægge opsætningen internt eller sammen med vores kunde og leverandører, siger Jim Koldborg.
En inspektør kan kontrollere opsætningen ved at matche modellen med den virkelige verdens konstruktion – set som et overlay på mobiltelefonens kamera. Afvigelser kan registreres direkte på telefonen i den rigtige kontekst og sendes tilbage til arbejdsbordet.