Martin & Co yder projekteringsledelse på kommende lufthavne i Grønland

Hos Martin & Co er man stolt over at være tilknyttet to lufthavnsprojekter i Grønland, som har potentialet til at udvikle hele det grønlandske samfund i en positiv retning.
Rendering af Ilulissat Lufthavn Foto: Andersen & Sigurdsson

Det drejer sig om de to kommende lufthavne i Ilulissat og Qaqortoq, hvor Martin & Co yder projekteringsledelse.

I alt fire medarbejdere fra Martin & Co tager del i projekterne, hvor Søren Hougaard Madsen står i spidsen for projekteringsledelsen.

– Det er en kæmpe ting for grønlænderne at få bygget disse decentrale lufthavne. Som det er nu, kommer der kun indenrigsfly til Ilulissat, mens der aldrig er kommet fly til Qaqortoq – her har det krævet helikopter eller båd det sidste stykke. Så det betyder ekstremt meget.

Søren Hougaard Madsen.

Udover de to lufthavne bliver der i øjeblikket også bygget en ny international lufthavn i hovedstaden Nuuk.

Vital projekteringsledelse

Martin & Co blev involveret i lufthavnsprojektet i Ilulissat i januar 2023, og her var man allerede i fuld gang med at bygge, selvom projektet stod foran en række udfordringer. Af den grund var man nødt til at starte hovedprojekteringen om igen, og det har ifølge Søren Hougaard Madsen betydet, at ‘man nu er ret godt med, selvom arbejdet endnu ikke er helt i mål’.

I sommeren 2023 henvendte KJ Greenland, der arbejder for bygherren Kalaallit Airports (KAIR), sig til Martin & Co med et tilbud om at forestå projekteringsledelsen på byggeriet af Qaqortoq Lufthavn, da MT Højgaard trak sig fra projektet.

Det sagde Søren Hougaard Madsen ja tak til og fortsatte med det hold, der oprindeligt var sat.

– Vi står i spidsen for ledelsen af projekteringen. Det vil sige, at vi rækker ud til de projekterende og sørger for, at de får leveret det, de skal, til den tid, som vi har estimeret, det skal tage.

– Derudover holder vi en lang række projekteringsmøder og bygherremøder for hele tiden at have et overblik og få afklaret ting. På disse projekter er der mange leverandører, som er medprojekterende, så at få koordineret med dem er også en kæmpestor del af det, siger Søren Hougaard Madsen.

Rendering af Qaqortoq Lufthavn Foto: Zesu Architects

Godt samarbejdsklima

Samarbejdet med KJ Greenland og især projektchef Bjarke Fuglsang Cortes er noget, som Søren Hougaard Madsen fremhæver som ekstraordinært godt. – Samarbejdet med KJ Greenland er eminent. Det er fantastisk at være i bås med nogen, der virkelig ved, hvad de har med at gøre. At bygge i Grønland er langt mere komplekst end at bygge i Danmark. Her er der virkelig tale om en positiv alliance.

Det går også virkelig godt med projekteringsteamet i Qaqortoq. Der har vi virkelig fået nogle hamrende dygtige arkitekter og ingeniører. Der bliver knoklet på.

En bred erfaring

Noget af det, som Martin & Co bidrager med til de grønlandske lufthavnsprojekter, er mange års erfaring på tværs af alle dele af byggebranchen. Netop den brede erfaring er en af vores helt store styrker i Martin og Co’s.

– Vi har for eksempel alle en fortid som entreprenører, og det gør, at vi kan se på de ting, vi har med at gøre, med entreprenørens øjne. Vi kan gennemskue, om det der projekteres og bliver tegnet, er bygbart.

– Selv har jeg også en fortid som bygherrer og rådgiver. Jeg har været hele møllen igennem i mine snart 50 år i branchen. Så jeg ved godt, hvad det kræver at bygge et hus, lyder det fra Søren Hougaard Madsen.

Relateret indhold