Lendager hjælper Vejle Kommune i mere klimaneutral retning

Der ligger store ressourcer gemt i byggeaffald - både fra private og kommunale byggerier. Lendager Group har hjulpet Vejle Kommune med at identificere, hvordan kommunen kan spare på både byggematerialer og CO2.
Ved at genbruge og genanvende affald fra bl.a.  byggepladser og genbrugspladser til nye byggeprojekter kan Vejle Kommune potentielt reducere kommunens samlede CO2-udslip betydeligt. Det viser en ny kortlægning, som Lendager Group står bag Foto: Getty Images
Ved at genbruge og genanvende affald fra bl.a. byggepladser og genbrugspladser til nye byggeprojekter kan Vejle Kommune potentielt reducere kommunens samlede CO2-udslip betydeligt. Det viser en ny kortlægning, som Lendager Group står bag Foto: Getty Images

Kom videre med cirkulært byggeri

  • – I 2017 udgav KL inspirationskataloget Den cirkulære kommune. Her er byggeri og anlæg nævnt som et af de hovedområder med store, værdifulde men skjulte ressourcer.
  • – Det nævnes bl.a., at omkostningerne til cirkulært byggeri ofte er neutrale eller ligefrem giver sorte tal på bundlinjen
  • – Der skal mere kvalitet i nedrivning og sortering af byggematerialer.
  • – Citat: ‘Det er en vigtig parameter, at vi bevæger os op i affaldshierarkiet og får genbrugt flere hele byggematerialer, i stedet for at de bliver knust og brugt som f.eks. støttelag under veje. Det giver materialerne meget større værdi, hvor hver sparet krone kan udvide kommunens tekniske anlægsramme’.
  • Læs hele kataloget her.
  • Lendager Group er nævnt på s. 26.

Ved at genbruge og genanvende affald fra bl.a. byggepladser og genbrugspladser til nye byggeprojekter kan Vejle Kommune potentielt reducere kommunens samlede CO2-udslip betydeligt. Det viser en ny kortlægning, som Lendager Group står bag

For knapt et år siden vedtog byrådet i Vejle Kommune en klimaplan, hvor kommunen forpligter sig til at arbejde for at efterleve målene i Paris-aftalen, så udledningen af drivhusgasser er reduceret med 70 % i 2030 og kommunen som samfund er fuldstændig klimaneutral i 2050.

Men for at kommunen kan leve op til de ambitiøse klimamålsætninger, er det nødvendigt at rette blikket mod cirkulært byggeri. For der er nemlig en del at spare i Vejle kommunes samlede CO2-regnskab ved at genbruge og genanvende affald fra byggepladserne, genbrugspladserne og industrien til nye byggeprojekter.

Det viser en ny indledende ressourcekortlægning, som arkitektvirksomheden Lendager Group har foretaget.

Kortlægningen viser eksempelvis, at kommunen kan få en klimagevinst ved at genbruge jern og metal fra nedrivningsprojekter, bruge beton og asfalt direkte som konstruktionsmateriale samt genbruge træ til facadebeklædning. I alt viser beregningerne, at Vejle kommune sammenlagt kan spare 15 % i CO2-regnskabet om året fra industriens bygge- og anlægsaffald.

Samtidig er der potentiale til at reducere kommunens CO2-udslip med 4 % fra genbrugspladserne og 8 % fra industriaffald.

Læs hele kortlægningsrapporten fra Lendager Group her.

Nybyggeri kan bygges med affald

Lendager Group udvikler bæredygtige arkitektoniske løsninger med fokus på cirkulær økonomi og ressourceeffektivitet på tværs af brancher. Som et led i kortlægningen har Lendager Group udviklet et idékatalog, der afdækker, hvordan byggeaffald kan være anvendeligt for byggeindustrien. Når det kommer til miljøbesparelser, er der en del at hente ved at bygge cirkulært.

For det er nemlig muligt at spare 5.088 ton CO2 ved direkte at genbruge beton, glas, mursten og ubehandlet træ fra byggeaffald til eksempelvis nybyggeri. Samtidig kan industriaffald som glas og træ bidrage med en miljøbesparelse på 870 ton CO2.

Ved direkte at genbruge ruder, mursten, træ og beton fra private byggeprojekter, der i dag bliver kørt direkte på genbrugsstationerne, er det muligt at nedbringe Vejles samlede CO2-regnskab med 8.354 ton CO2, viser kortlægningen.

Potentialerne kan således understøtte Vejle Kommunes arbejde med bæredygtigt byggeri og reducere udledning af CO2 ved nybyggeri og større renoveringer. Og kortlægningen kan ses som Vejle Kommunes løftestang for cirkulær økonomi på tværs af kommunen hos borgere og virksomheder og for en cirkulær brug af materialer i kommunalt regi.

– Kommunerne er landets største bygherrer og har dermed et stort potentiale for at tænke nyt og arbejde med cirkulære løsninger i byggeri og anlæg, og med de rette design- og materialevalg kan kommunerne bidrage til at reducere bygningers klimaaftryk, fortæller Anke Oberender, som er centerleder i Videnscenter for Cirkulær Økonomi i Byggeriet.

Genbrugstræ nok til at beklæde 2.049 lejligheder

Kortlægningen viser, at der i Vejle er potentiale til at bygge 115 lejligheder af beton med genbrugstilslag. Der er genbrugsmursten til 280 lejligheder, vinduesruder til 365 lejligheder og 2.049 lejligheder kan beklædes med genbrugstræ. Og hvis lejlighederne designes med det jern og metal, der bliver indsamlet som bygge- og industriaffald i byen, bliver miljøbesparelserne store.

– Hvis cirkulær økonomi skal tænkes ind fra start og udmøntes i konkrete krav til det enkelte byggeprojekt, er det afgørende at synliggøre de ressourcer, som vi har til rådighed. Her er ressourcekortlægning et essentielt værktøj, udtaler Anke Oberender.

Vil være CO2-neutral

Allerede nu har en række af vejlensiske virksomheder vist interesse for at mindske deres produktionsaffald i fremtiden. Én af dem er Jevi, der producerer varmeelementer og systemer for brug i industrien. Virksomheden har nemlig en ambition om at blive CO2-neutral, og har længe fokuseret på at reducere CO2-aftrykket.

– I arbejdet med at reducere vores CO2-udledning har vi blandt andet erstattet brugen af naturgas med varmepumper på el, ligesom der er skiftet til LED-belysning over hele fabrikken, fortæller adm. direktør Tommy Christensen.

Produktionsaffald er en genbrugelig ressource

Udover at flere virksomheder har vist interesse for at minimere deres produktionsaffald i fremtiden, har kortlægningen bidraget til, at Vejle Kommune og Green Tech Center kan tale om recirkulering af materialer både internt og sammen med virksomheder. Sammen kan de skabe samarbejder for at finde nye mulige aftagere af affaldet.

– Vi vil hjælpe byens virksomheder med at se deres produktionsaffald som genbrugelige ressourcer og ikke som affald. Det vil vi blandt andet gøre ved at etablere et netværk for erhvervslivet med fokus på cirkulær økonomi. For vi mener, at partnerskaber er nøglen til den grønne omstilling, siger Morten Damgaard Nielsen, der er erhvervschef i Vejle Erhverv.

Grundejernes Investeringsfond har støttet ressource- og aktørkortlægningen, der er produceret på vegne af Vejle Erhverv, Vejle Ressourcer & Genbrug og Green Tech Center i Vejle Nord, der samler grønne virksomheder, myndigheder og forsknings- og uddannelsesinstitutioner, så de kan netværke, innovere og samarbejde om udvikling og markedsføring af nye produkter og koncepter.

Relateret indhold