Dansk sejr i Sydkorea: Bevægelse har formet scenekunstcenter med høj grad af kompleksitet

Sammen med Siaplan og MDA vinder 3XN GXN international konkurrence. Chungnam Art Center bliver et sted, der er lige så levende og udtryksfuldt som den kunst, det kommer til at huse, lyder det.
Chungnam Art Center er skabt med inspiration fra en svunget dirigentstok. Visualisering: 3XN.

3XN GXN er med samarbejdspartnerne Siaplan og MDA blevet kåret som vinderteamet i den internationale, inviterede konkurrence om at designe scenekunstcenteret Chungnam Art Center – den sidste del af Chungnam Art Precinct i Chungcheongnam-do provinsen i Sydkorea.

– Den vigtigste inspiration til vores design kommer fra bevægelse, siger Kim Herforth Nielsen, der er grundlægger og kreativ direktør hos 3XN GXN.

Scenekunstcenteret ligger mellem det voksende distrikt Naepo New Town og Yongbongsan-bjergene – en lille bjergkæde sydvest for stedet med mange vandrestier og udsigtspunkter. Visualisering: 3XN.

Han tilføjer:

– Chungnam Art Center bliver et sted, der er lige så levende og udtryksfuldt som den kunst, det kommer til at huse.

Høj grad af kompleksitet

Kunsten spiller hovedrollen i både funktionen og designet af Chungnam Art Center, som afbalancerer et rationelt koncept med en udtryksfuld form.

Læs også

3XN’s monolit skal huse Danmarks nye Kyst- og Lystfiskercenter

De vigtigste funktioner – salene, lobbyen og fly-tower – er effektivt samlet, og tagets subtile buede former svarer til højderne og volumenerne for disse funktioner. Ligesom tagets kurver omslutter en skulpteret træbeklædning salens ydervægge, mens konkave rum skaber indgangsnicher, siddepladser og opvisningsområder langs lobbyens periferi.

Chungnam Art Center bliver 3XN GXNs første projekt i Sydkorea. Tegnestuen har tidligere konkurreret om Seoripul Open Storage Museum i Seoul. Visualisering: 3XN.

Selve lobbyen er åben og transparent med tydelige sigtelinjer på tværs af lobbyen og til haverne og pladserne udenfor.

– Performancefaciliteter har en høj grad af kompleksitet, men det er vigtigt, at brugerne – uanset om de er besøgende eller udøvende kunstnere – ikke føler denne kompleksitet, forklarer Fred Holt, partner og direktør for 3XN Australia.

Læs også

3XN sætter sit præg på Stockholm med ny, cirkulær life science-bygning

– Plantegningen og cirkulationen er tydelig og ligetil, salene er designet efter de højeste standarder for akustik og udsyn, og i hele bygningen er der rum, som imødekommer både store forsamlinger samt daglige funktioner og fællesskaber, tilføjer han.

– Vi er begejstrede for at være blevet udvalgt til dette projekt, der skal give provinsen Chungcheongnam-do et sted, hvor alle kan opleve kunsten og også selv tage del i den, siger Kim Herforth Nielsen, grundlægger og kreativ direktør hos 3XN GXN.

Fred Holt fortæller videre, at tagets bugtede udtryk dækker over et simpelt diagram:

Bygningens tagplan er draperet over de indvendige volumener, foldet i to over den centrale, diagonale akse og derefter skåret over og buet, så det passer til funktionerne nedenunder.

– Det er en bygning, der udtrykker bevægelse, samtidig med at den reducerer sin opfattede skala, siger han.

Bygningen forventes færdigbygget i 2028/2029.

Relateret indhold