Tomme huse giver muligheder

Tomme huse skæmmer ofte i landskabet og kan indbyde til ulovlig bosætning. Men de mange bygninger kan også ses som en ressource.
Miljøminister Kirsten Brosbøl. Fotograf:Claus Bjørn Larsen.
Miljøminister Kirsten Brosbøl. Fotograf:Claus Bjørn Larsen.

Fraflytning fra landdistriktskommuner efterlader en del landlig bygningsmasse i overskud. Derfor er Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter (MBBL), Miljøstyrelsen og KL er gået sammen for at udvikle grøn nedrivning af bygningerne i landdistrikterne.

Projektet “Grøn Nedrivning” har haft fokus på både fordele, ulemper og metoder ved at lave en miljøvenlig og ressourcegenererende nedbrydning af de bygninger, som skal rives ned.

De tre parter mener, at de mange tomme bygninger skal ses som en ressource. For eksempel kan nogle materialer genbruges i byggeriet eller forfines til unika møbler.

Genanvend og genbrug

– Det er vigtigt, at vi ved nedrivningerne får genanvendt og genbrugt alt det vi kan, når vi river huse ned. Der kan være mange værdier bundet i husene, så vi ønsker at sætte fokus på genbrug og genanvendelse af materialer, så ressourcerne på den måde holdes i omløb, i stedet for at ende som affald. Men det er samtidig vigtigt, at vi håndterer materialerne rigtigt, så at vi undgår spredning af de miljøfarlige stoffer, der kan være brugt gennem tiderne, siger miljøminister Kirsten Brosbøl.

Flere lokale job

Minister for By, Bolig og Landdistrikter Carsten Hansen tilføjer:

– Vi bruger over de næste år samlet set cirka 700 millioner på nedrivning og istandsættelse i vores landdistrikter. Derfor er det oplagt, at vi kigger på, hvordan grøn nedrivning kan give flere lokale jobs og dermed også en positiv udvikling for lokalområderne.

Lolland og Ringkøbing-Skjern kommuner har deltaget aktivt i projektet, da der i disse kommuner er gode erfaringer, viden og potentialer.

Projektet har medført en række anbefalinger og afdækning af barrierer og muligheder, som kan hentes her.

Relateret indhold