Rabalder Parken nomineret til byrumspris

Parken i Roskilde er blandt finalisterne til "Place By Design"-konkurrencen på dette års SXSW Eco konference i Austin i USA. Konkurrencen hylder design, der ved at skabe eller gentænke byrum har en positiv indflydelse på lokalområdet.
Den 30.000 kvadratmeter store Rabalder Parken er nomineret til en stor amerikansk designpris. Foto: Kim Wendt.
Den 30.000 kvadratmeter store Rabalder Parken er nomineret til en stor amerikansk designpris. Foto: Kim Wendt.

Rabalder Parken præsenteres sammen med de andre finalister på konferencen, og vinderne præsenteres ved SXSW Ecos awardshow, der sendes på amerikansk fjernsyn. Parken er indstillet sammen med 14 andre projekter fra hele verden, og blandt finalisterne finder man eksempelvis “Pavegen”, som er et særligt fortov, der opsamler energi, når folk går på det og omdanner energien til fx belysning.

– Jeg synes, det er fantastisk, som Rabalder Parken bliver ved at give genlyd ikke bare udenfor Roskilde, men også udenfor Danmarks grænser. Vi er virkelig kommet i spændende selskab i denne SXSW-konkurrence, og vi er bestemt en værdig kandidat, siger Roskildes borgmester Joy Mogensen.

Sikrer mod monsterregn

Rabalder Parken skal klimasikre Roskildes nye kreative byområde, Musicon. Regnvandsbassinet kan rumme 23.000 kubikmeter regnvand, hvilket svarer til 10 svømmehaller. Men da tunge og pludselige regnskyl kun opstår få gange om året, skal kanaler og regnvandsbassiner også kunne bruges til aktiviteter, når det ikke regner voldsomt. Udover skate i kanaler og regnvandsbassin har Rabalder Parken også hængekøjer, trampoliner, grill, siddemøbler, fitnessredskaber, gynger, vandtrappe i beton og en regnvandssø.

Regnvandsanlægget fylder 30.000 kvadratmeter, men i stedet for at stjæle plads, giver området borgerne et rekreativt åndehul. Parken er ifølge SNE Architects (arkitekten bag) verdens første regnvandsanlæg, der er bygget som skatepark.

Rabalder Parken har tidligere vundet Byplanprisen, Bæredygtig Betonprisen og Børnenes Rekordbogs pris. Desuden blev parken finalist til den internationale designpris Index:Award.

Relateret indhold