Nyt havnecenter i Aarhus er funktionel arkitektur

Det nye havnecenter på Aarhus Havn er tegnet af C.F. Møller, der har haft stort fokus på, at arkitekturen skal rumme mange funktioner.
Det nye havnecenter på Aarhus Havn står nu klar til at samle havnens medarbejdere. Foto: C.F. Møller / Julian Weyer.
Det nye havnecenter på Aarhus Havn står nu klar til at samle havnens medarbejdere. Foto: C.F. Møller / Julian Weyer.

Aarhus Havns nye havnecenter, der blev indviet i går, blander administration, værksteder, kundemodtagelse, kantine, offentligt cafeteria og velfærdsfaciliteter. Havnecenteret er tegnet af C.F. Møller og er netop blevet indviet. Det skriver C.F. Møller i en pressemeddelelse.

– Projektet har levet op til sin tidsplan og sit budget. Derfor skal der lyde en stor tak til alle involverede – og en særlig tak til C.F. Møller, som har slået stregerne til havnecentret, siger borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard.

Det her er et rigtig godt eksempel på, at det interessante i arkitekturen ikke kun er, hvordan den ser ud, men måske i endnu højere grad også, hvad den gør.

Julian Weyer Partner, C.F. Møller

Tidligere har havnens medarbejdere været spredt ud over flere lokationer på havnen, men det nye havnecenter er skabt til, at alle kan mødes, og at alle funktioner nu placeres i samme bygning. Tidligere har administrationen eksempelvis ligget i et kontorhus – der også er tegnet af C.F. Møller – for enden af Europaplads. Nu forstærkes synergien mellem de mange forskellige medarbejdere på havnen.

Et mødested

– Det her er et mødested for det maritime Aarhus. Huset er helt unikt, og det byder op til mange muligheder. Med huset kommer vi tætter på erhvervshavnen. Vi tror på nærhedsprincippet, og kort afstand har en afgørende betydning. Nu siger vi farvel til et myndighedsimage og hilser i stedet en moderne forretningsgang velkommen, siger direktør for Aarhus Havn, Jakob Flyvbjerg Christensen.

Havnecentret er placeret langt ude på Aarhus’ store industrihavn, og det har givet udfordringer, som holdet bag projektet har måttet forholde sig til.

– En vigtig prioritet for byggeriet har været, at huset er holdbart og kan holde på lang sigt. Derfor er der satset på gode, holdbare materialer, fordi både placering og vejrforhold spiller ind. En større investering nu vil give huset en længere livstid. Det er de principper, huset er bygget på. Huset er den seneste brik i den bevægelse, havnen har været inde i. Vi tror på, at den daglige gang herude vil forbedre vores resultater, siger Jacob Bundsgaard.

Funktionel arkitektur

Med det nye havnecenter er rammerne på plads for at udnytte den multifunktionalitet, som stedet skal leve op til. Det forklarer Julian Weyer, ansvarlig partner på projektet for C.F. Møller.

– Kvaliteten af designet kommer bogstaveligt talt alle til gode. Fra direktørernes og funktionærernes kontormiljø over de lyse og funktionelle værkstedsfaciliteter for håndværkerne – og hele vejen igennem til havnearbejdernes velfærdsområder, siger Julian Weyer.

Arbejdsmiljøet optimeres i det nye center, men samtidig forbedres rammerne for de mange besøgende, der enten kommer forbi som kunder eller på ekskursioner. Huset er skabt til, at offentligheden også inviteres ind, blandt andet via det offentlige cafeteria. Rammerne er skabt for, at der konstant kan være et aktivt liv i havnecenteret, understreger Julian Weyer.

– Det her er et rigtig godt eksempel på, at det interessante i arkitekturen ikke kun er, hvordan den ser ud, men måske i endnu højere grad også, hvad den gør. Her har der været mulighed for at gøre en forskel. Det er ikke bare et nyt hus til den samme organisation – det er en ny organisation i form af et nyt hus. Samtidig er det også en ny måde for havnen at møde sine kunder på, siger Julian Weyer.

C.F. Møller vandt opgaven om at være totalrådgiver på Aarhus Havns Havnecenter sammen med MOE som underrådgiver, og byggeriet er udført af NCC som hovedentreprenør.

Det nye hus skal rumme mange funktioner, hvilket er tænkt ind i designet. Foto: C.F. Møller / Julian Weyer.
Det nye hus skal rumme mange funktioner, hvilket er tænkt ind i designet. Foto: C.F. Møller / Julian Weyer.

Relateret indhold